Menu
in

Vízmérgezés (víz intoxikáció) – ha túl sok vizet iszol

Vízmérgezés (víz intoxikáció) – ha túl sok vizet iszol

Az összes sejtnek és szervnek a testünkben szüksége van a vízre a rendes működéshez, emiatt folyamatosan pótolni kell azt a vizet amit izzadás, vizelet és légzésen keresztül elveszítünk. Ha túl kevés vizet iszunk az fáradtságot, szédülést és izmaink görcsölését is okozhatja. Azonban ha túl sok vizet iszunk annak is súlyos következményei lehetnek, erre példa a vízmérgezés (víz intoxikáció).

Mi a víz intoxikáció?

A víz intoxikáció, vagy vízmérgezés az agy működésének megzavarása a túl sok víz ivásának köszönhetően. A túlzott vízfogyasztás megnöveli a víz mennyiségét a vérben.

Ez a víz feloldhatja a elektrolitokat, főleg a nátriumot. Azt az állapotot, amikor a nátrium szint a testben 135 mmol/L alá esik hyponatraemiának nevezzük. A testünkben levő nátrium segít egyensúlyban tartani a folyadékot, ami a sejtek külsején és belsején található.

Amikor a túlzott vízfogyasztás során csökken a nátrium szint, a folyadék a sejt külsejéről a belsejébe kerül, ezek pedig ettől megduzzadnak. Ha ez az agysejtekkel történik meg, annak nagyon veszélyes, bizonyos esetekben életveszélyes következménye lehet.

Összegzés: A víz intoxikáció a túlzott vízfogyasztásból következik. A felhalmozott víz feloldja a vér nátrium szintjét és ez a folyadék mozgását okozza a sejtekben, amik emiatt felduzzadnak.

A túlzott vízfogyasztás veszélyes lehet

A vízmérgezés a sejtek duzzadásából következik. Amikor az agysejtek duzzadnak, nő a nyomás a koponyában. Ez a nyomás okozza a vízmérgezés első tüneteit, például:

  • fejfájás
  • hányinger
  • hányás

Súlyos esetekben komolyabb tünetei is lehetnek, például:

  • emelkedett vérnyomás
  • zavartság
  • duplán látás
  • fáradtság
  • légzési nehézségek
  • izomzat gyengesége vagy görcsölése
  • szenzoros információk azonosítására való képtelenség

A folyadéktöbblet felhalmozódását az agyban agyödémának nevezzük, ami hatással van az agytörzsre és a központi idegrendszer zavarát okozza. Súlyos esetekben a vízmérgezés rohamokat, agykárosodást, kómát vagy akár halált is okozhat.

Összegzés: A víz túlzott fogyasztása növeli a nyomást a koponyában. Ennek több súlyos következménye van, és akár halálos is lehet.

A vízmérgezés már okozott halált

Nehéz túl sok vizet fogyasztani véletlenül, ennek ellenére voltak már halálos áldozatai, leggyakrabban katonaságnál. Egy jelentés szerint az Egyesült Államokban 17 katonában a túlzott vízfogyasztás eredményeként hipotermia (vagyis a szervezet kihűlése) alakult ki. A nátrium szint a vérükben 115-130 mmol/L között mozgott, a normális 135-145 mmol/L helyett.

Egy másik jelentés szerint három katona halálát hipotermia és agyödéma okozta. Ezek a halálok 10-20 liter víz csupán pár óra alatti fogyasztásához köthetőek. A hipotermia tünetei hasonlítanak a kiszáradás tüneteihez. Egy katona, akinek tünetei alapján azt a téves diagnózist hozták, hogy napszúrástól és kiszáradástól szenved végül vízmérgezéstől halt meg, ismételt orális rehidratáció után.

A vízmérgezés sportolás közben is előfordulhat, főleg a nagy kitartást igénylő sportoknál. Ezen tevékenységek során gyakori a túlhidratáltság a kiszáradás megelőzése érdekében. Emiatt gyakran fordul elő a hyponatraemia nagy sport események alatt. A 2002-es bostoni marathon alatt a résztvevők 13%-nál jelentkeztek a hyponatraemia tünetei, 0.06%-ukál mutatkozott kritikus hyponatraemia és a nátrium szintük 120 mmol/L alá csökkent.

Sajnos az ilyen eseményeken a vízmérgezés már okozott halált. Ez történt egy futóval ezen marathon lefutása után. A vizsgálatok során kiderült, hogy a nátrium szint a vérében 130 mmol/L alá csökkent. Végül hydrocephalus (magyarul vízfejűség) és agytörzs sérv alakult ki és ez okozta a halálát.

A túlzott vízfogyasztás a pszichiátriai betegek körében is előfordul, főleg a skizofréniában szenvedő embereknél. Egy 27 fiatalon meghalt skizofrént vizsgáló tanulmány azt mutatta ki, hogy közülük öt saját maguk által okozott vízmérgezésben halt meg.

Összegzés: A vízmérgezés leggyakrabban a katonák, sportolók és skizofrén betegeknél fordul elő. Számos hyponatraemia esetet és ezáltal okozott halált jelentettek már be ezekben a körökben.

Mi számít túl sok víznek?

A túlhidratáltság és vízmérgezés akkor következik be, amikor több vizet fogyasztunk, mint amitől a vesénk meg tud szabadulni a vizeleten keresztül. De a víz mennyisége nem az egyetlen tényező. Az is számít, hogy mennyi idő alatt fogyasztjuk el a vizet.

Nagyobb esély van a vízmérgezésre ha sok vizet iszunk rövid idő alatt. Kisebb a kockázat ha ugyanazt a mennyiséget sokkal hosszabb időn keresztül fogyasztjuk el. A hyponatraemia tünetei megjelenhetnek akár 3-4 liter víz elfogyasztása után is, ha túl gyorsan isszuk.

A veséink nagyjából 20-28 liter (!) vizet tud eltávolítani naponta, de óránként maximum 0.8-1.0 litertől tud megszabadulni. A hyponatraemia elkerülése érdekében nem szabadna 0.8-1.0 liter víznél több vizet óránként átlagosan elfogyasztani.

Sok bejelentett esetben a vízmérgezés annak eredménye volt, hogy sok vizet fogyasztottak rövid időn belül. Az egyik ilyen esetben például egy katonánál azután jelentkeztek a tünetek, hogy 1.8 liter (vagy több) vizet fogyasztott el óránként. Egy másik esetben a hyponamaetria 10-20 liter víz pár óra alatti elfogyasztása után fejlődött ki. Vízmérgezés és meghosszabbított hyponatraemia alakult annál az egészséges 22 éves fogolynál is, aki 6 liter vizet ivott meg 3 óra alatt. Végül pedig egy 9 éves kislánynál is jelentkeztek a tünetek, miután összesen 3.6 liter vizet ivott meg 1,5 óra alatt.

Összegzés: A veséink képes akár 28 liter folyadékot átszűrni naponta. Azonban nem képesek több mint 1 liter átszűrni egy óra alatt, ezért ennél több víz fogyasztása nem javasolt.

Mennyi vízre van szükségem?

Nincs pontos szám arra, hogy mennyi vizet kell ténylegesen meginni egy nap alatt, ugyanis minden embernél különbözik. Ahhoz, hogy meghatározzuk, hogy mennyire van szükségünk figyelembe kell venni a testsúlyt, az aktivitási szintet és az éghajlatot is.

Az Institute of Medicine (IOM, orvostudományi intézet) azt ajánlotta, hogy megfelelő mennyiségű napi vízfogyasztás a férfiaknak 3.7 liter, míg a nőknek 2.7 liter. Ez azonban az ételek és italok víztartalmát is tartalmazza.

Sokan továbbra is a 8×8-as szabály alkalmazzák, ami szerint nyolc 3 decis pohár vizet kellene inni naponta. Ez a szabály viszont önkényes és nem kutatás eredményeként jött létre.

A legegyszerűbb módszer az, ha odafigyelsz a testedre és akkor iszol, amikor szomjasnak érzed magad. Ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy fenntartsd testet hidratáltsági szintjét. Ez a módszer azonban nem feltétlenül működik mindenkinek, ugyanis vannak olyanok, például a sportolók, az idősebbek vagy akár a várandós nők akiknek muszáj több vizet fogyasztaniuk.

Vízmérgezés (víz intoxikáció) – ha túl sok vizet iszol

Exit mobile version