Menu
in

Tíz új munkahely

Tíz új munkahely

Véget ért a REHAB 2013. munkahely-teremtési támogatás elnevezésű pályázat egyik sikeres kazincbarcikai projektje, melynek nyomán tíz új munkahely jött létre az üzleti szektorban. A munkahelyteremtés és annak finanszírozása az ország valamennyi szegletében stratégiai kérdés egy önkormányzat és egy vállalkozás számára. Nincs ez másképp Kazincbarcikán sem.

Főként akkor, ha célcsoportként nem úgymond átlagképességűeket veszünk, hanem olyanokat, akik valamilyen okból kifolyólag megváltozott munkaképességűek.

A Litoplan Kft. Kazincbarcika egyetlen akkreditált rehabilitációs munkáltatója az üzleti szférában; huszonegy éve van a piacon és elkötelezett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása kapcsán. A cég ezen elhivatottsággal nyújtotta be pályázatát a még 2013 őszén megjelent REHAB-pályázatra, melyet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal sikeresnek minősített. Így az elsősorban nyomdai, könyvkötészeti tevékenységet végző cég 19.560.000 Ft. vissza nem térítendő támogatást kapott megváltozott munkaképességű munkavállalók speciális foglalkoztatására, illetve ehhez kapcsolódva eszközbeszerzési beruházáshoz.

Kölcsönös előnyök

A pályázat és az elmúlt hat év fejlesztései azt eredményezték, hogy a vállalkozás napjainkban ötven főt foglalkoztat; s a dolgozók 75 %-a megváltozott munkaképességű.

A tavaly augusztusban indult program keretében tíz új, és ami nagyon fontos hosszú távú munkahelyet teremtettünk – mondta Tóth Zoltán, a Litoplan Kft. ügyvezetője. – Valamennyien megváltozott munkaképességű kazincbarcikai és környékbeli álláskeresők, akik az elmúlt fél évben a cég kollektívájának teljes jogú tagjai lettek, ezáltal biztos munkát, megélhetést teremtve maguknak és családjuknak. A pályázathoz kapcsolódva a speciális munkafeltételeiket is meg tudtuk teremteni: a külső és a belső környezet, kiszolgáló helyiségek kialakításával és ergonómiai szempontok szerinti gépek, technológiai eszközök beszerzésével.  Vagyis maximálisan biztosítjuk a mozgásában korlátozott, hallássérült, esetleg más egyéb egészségügyi problémával küzdő munkavállalók munkafeltételeit. Személyi segítőt is foglalkoztatunk, és a napi feladatoknál igyekszünk figyelembe venni az egyének adottságait, aznapi fizikai, betegségi állapotukat. Minden munkatársunkat felkészítettük az egészségkárosodásból fakadó esetleges rendkívüli helyzetekre, szakdolgozóink toleránsak, segítőkészek, így jól működik együtt a csapat – mondta Tóth Zoltán.

Ha egy könyv elkészül, az egy csoda!

A projektzáró rendezvényen Szitka Péter polgármester kiemelte: az önkormányzat fontos feladatának tekinti a munkahely-teremtést és minden olyan magánszektorban történő fejlesztést támogat, mely segíti ezen célokat. Örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az elsősorban nyomdaipari tevékenységet végző társaságnál a rehabilitációs foglalkoztatás célja a megváltozott munkaképességű és egyéb fogyatékossággal élő személyek értékteremtő munkával való ellátása. S a hangsúly az értékteremtésen és a társadalmi hasznosságon van.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő szintén a munkahely-teremtés fontosságát és azt a tényt emelte ki pohárköszöntőjében, hogy mennyire meghatározó az egy ember életében, hogy kellemes munkahelyi légkör és megbecsülés vegye körül a mindennapok során.

Köteles Tiborné közel két éve dolgozik a cégnél. Mint mondta: itt szinte egészségesnek érzi magát, olyan jó a munkahelyi légkör és annyira befogadó, családias a közösség, a cégvezetés. S bár vannak könnyebb és nehezebb feladatok, azt még mai is csodaként éli meg, ha egy-egy könyv elkészül és a maga önálló útjára kél.

A kazincbarcikai Szabó Attiláné a pályázat keretében lett a Litoplan dolgozója, s ez a lehetőség új fejezetet nyitott az életében. Zsóka is az empatikus kollégákat, rugalmas és családias környezetet dicsérte, mindamellett, hogy az elvárásoknak meg kell tudni felelni és magas színvonalon kell dolgozni.

A rendezvényen a meghívott vendégek megtekintették az elmúlt időszak és konkrétan a pályázat keretében történt fejlesztéseket, melyhez Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára külön levélben gratulált.

KAZINCBARCIKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

2015. február 13.

Exit mobile version