Menu
in

Szuperételek az egészséges és természetes fogamzás érdekében

Szuperételek az egészséges és természetes fogamzás érdekében

Mind a női, mind a férfi testben a hormonok egyensúlyának pont jónak kell lennie ahhoz, hogy a fogamzás megtörténjen és hogy a terhesség tovább haladjon.

Azok a tápanyagok amelyekből túl sok vagy túl kevés van megbonthatják a szervezet egyensúlyát, és megzavarhatják a terhességi folyamatot.

Azzal, hogy egészséges ételeket választunk az étrendünkbe, jelentősen megnöveljük annak az esélyét, hogy hozzájutunk azokhoz a tápanyagokhoz amelyekre szükségünk van. Az ilyen egészséges ételek közé tartoznak a gyümölcsök, a friss zöldségek, a finomítatlan gabona, a bab, a diófélék és magvak, a tojás és a kisebb halak.

Fontos figyelni arra, hogy ilyen egészséges szuperételeket válasszunk, amelyek tele vannak a következő vitaminokkal és tápanyagokkal.

B-komplex

A B-komplex vitaminokat folyamatosan pótolni kell, mivel vízben oldódnak és ezért a vizeleten keresztül elhagyják a szervezetet.

A B6 és B12 vitaminok különösen fontosak a termékenység és a hormonális funkciók működéséhez.

A dúsított gabonafélék és szója alapú ­húspótlók, a bőrében sült krumpli, a banán, a sovány csirke és pulyka hús, a tojás és a spenót mind nagyon jó forrásai a B6 vitaminnak, a marhahús, a kagyló, a rák, lazac, baromfi, szójabab és dúsított ételekben pedig egészen sok B12 vitamin található.

Folsav

A folsav nagyon lényeges a genetikai anyag és a B12 vitamin termeléséhez.

A szervezet a folsavat sem tudja tárolni, ezért ezt is rendszeresen pótolni kell. Leginkább a sötét zöld leveles zöldségekben, a sárgabarackban, avokádóban, sárgarépában, tojásfehérjében, a májban, a dinnyékben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és az élesztőkben található meg.

Cink

A cink is egy lényeges összetevője a genetikai anyagnak, és fontos szerepet játszik a férfiak (hatással van a spermaszámra) és nők termékenységében és a fogamzás létrejöttében.

A cink emellett létfontosságú az egészséges sejtosztódáshoz, emiatt is különösen fontos a fogamzás alatt, hogy elegendő cinkhez jusson hozzá a szervezetünk.

A cink leginkább a zabban, rozsban, mandulában, tökmagban és a borsóban található meg.

Esszenciális zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak a test minden rendszerében működnek, és lényegesek az egészséges hormon termeléshez.

Az esszenciális zsírsavak megakadályozhatják a vérrögök kialakulását, ami különösen nagy segítséget nyújt azon nők számára akik többször szenvedtek már el vetélést (főleg ha a véralvadás problémát jelentett). Elsősorban a halolajakban található.

E-vitamin

Az E vitamin egy antioxidáns. Az alacsony E vitamin szint okozhatja a termékenység csökkenését, mind a nők mind a férfiak körében. Leginkább a búza csíra gabonában, a napraforgó magokban, a sötét zöld leveles zöldségekben, magvakban, barna rizsben, tojásban, tejben, szervhúsokban, szójababban és a csicsókában található.

C-vitamin

A C vitamin is egy antioxidáns, segít a sperma termelésében és szerepet játszhat az egészséges peteértésben is.

A C vitamin szükséges az emberi test számos rendszerének egészséges működéséhez.

Ennek legkiválóbb forrásai közé tartozik a fekete ribizli, a nyers piros paprika, a gujáva és citrusfélék mint például a narancs és a grapefruit. Emellett sok C vitamint tartalmaz az eper, a kiwi, a brokkoli és a kelbimbó.

Vas

A vas segít a vörös vérsejtek termelésében, és a hordozza az oxigént a testünkben.

A szervezetünk a mentruáció, szülés és vérveszteség (beleértve a véradást is) által veszíthet vasat.

A leveles zöld zöldségek, a babok, a rákfélék, a vörös hús, a baromfi és a szóját tartlmazó termékek mind nagyon jó forrásai a vasnak.

A-vitamin

Az A vitamin egy olyan antioxidáns ami lényeges a fogamzásnál, ugyanis segít a fejlődő embriónak. Ennek természetes forrásai közé tartozik a répa, a paradicsom, a káposzta és a spenót.

Szuperételek az egészséges és természetes fogamzás érdekében

Exit mobile version