Menu
in

Szuperételek felfúvódás ellen

Szuperételek felfúvódás ellen

A felfúvódás számos ok miatt alakulhat ki. Ilyen például a túlevés, a túlzottan gyors evés, a finomított szénhidrátok és mesterséges édesítőszerek túlzott fogyasztása.

Nem beszélve az ételallergiákról és érzékenységről, a B vitamin hiányosságról, az alkohol túlzott fogyasztásáról, az érzelmi stresszről vagy akár a parazitákról.

Amúgy az egyik leggyakoribb okozója a laktóz, amely olyan tejtermékekben található, mint például a tej és sajt.

Számos más egészséges étel is okozhat gázt, mint például a káposzta, a bab, a brokkoli, a kelbimbó, a hagyma, a karfiol, a teljes kiőrlésű liszt, a retek, a banán és a sárgabarack. Van is egy ilyen magyar mondás, hogy a “K”-val kezdődő nevű ételek fogyasztásának felfúvódás a vége. (Ami persze nem valós, de jól hangzik. Senki nem fúvódott még fel a Kávétól, nemigaz?!)

Szerencsére az étel választékunk és étkezési szokásaink kiigazításával ezt a kínos betegséget nagymértékben csökkenteni vagy akár ki is lehet iktatni.

Fontos, hogy ne egyél túl sokat, és mindent lassan rágj meg. Próbáld meg azonosítani azokat az ételeket amelyek okozzák a gondokat, és ezeket vedd ki az étrendedből.

Próbálj meg elrágni egy kis darab petrezselymet az étkezések után, vagy tegyél citromlevet vagy almaecetet a vizedbe. Érdemes az italaidat lassan és szívószállal inni, mert így csökkentheted az ivás közben beszívott levegő mennyiségét.

A komplex B vitaminban, főleg a B3 vitaminban (niacin) gazdag ételek mint például a sovány csirkehús, a tonhal, a lazac, a pulyka, a dúsított liszt, a földimogyoró és a dúsított gabonafélék segíthetnek, ugyanis ezek hozzájárulnak az emésztési folyamat működéséhez és ahhoz, hogy az étel inkább energiává változzon “szél” helyett.

Az acidophilust tartalmazó joghurtok vagy a borsmentaolajos víz fogyasztása vacsora közben is segítheti az emésztési folyamatot. Ha a probléma továbbra is fennáll, akkor érdemes fehérjét és szénhidrátokat fogyasztani a különböző étkezések közben.

Emellett a borsmenta és az édeskömény alapú teák is hasznosak az alkalmi emésztési zavarok enyhítéséhez, főleg amikor a felpuffadás és a teltségérzet is jelentkezik. A gyömbérről is kimutatták, hogy segíti az emésztést, támogatja az emésztési rendszert.

Szuperételek felfúvódás ellen

Exit mobile version