Menu
in

Szívhalál! Október 16-a, azaz a mai nap az újraélesztés nemzetközi napja

Újraélesztés nemzetközi napja jön október 16-án!

Ma Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, pedig rengeteg életet mi magunk is megmenthetnénk.  Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja – az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egész évben különböző akciók keretében kívánta felhívni a figyelmet az újraélesztés fontosságára, és erre a napra is külön kampányt indít.

A hirtelen szívhalál vezető halálok hazánkban. Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő, pedig tehetnénk ellene, ha tisztában lennénk az újraélesztés szabályaival és mernénk is alkalmazni azokat. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány immár harmadszorra elvégzett Nagy Elsősegély Tesztjéből is az derül ki, hogy az újraélesztést még mindig tanulnunk kell. Míg 2013-ban a válaszadók közel 42%-a tudta csak, hogy mi a teendő kritikus helyzetben, addig 2014-ben ez az arány 53,41%-ra nőtt. Idén viszont visszaesett ez az érték 52,19%-ra, ami azt jelenti, hogy az emberek közel fele nem tudja, mi a teendő. A tétlenség a bajbajutott életébe is kerülhet.

A mellkas nyomása, a fej hátra hajtása és szájból orrba történő levegőfújás, 30:2 arányban megmentheti az életünket, vagy éppen életmentővé tehet minket. Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha nem tudnak, vagy nem akarnak szájból szájba történő lélegeztetést alkalmazni, van más megoldás is.

Mellkas nyomása, másodpercenként kétszer, 5-6 cm mélyre!

A mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes benyomásával, szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is lehetséges életben tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők. Ez a megoldás orvosilag elfogadott és hatásos. Idén tavasszal „Tartsd életben!” címmel az alapítvány kisfilmje is  a „laikus újraélesztés” ezen módszerét mutatta be a Valami Amerika 2 szereplőinek humoros tolmácsolásában. A „Tartsd életben!” a 2015 februárjában indult edukációs kampány részeként minden idők legnagyobb internetes nézettséget elérő magyar társadalmi célú kisfilmje lett. „A filmet eddig több mint 2 millióan látták, és 3 olyan esetről is tudomásunk van, amikor a film hatására kezdték meg az újraélesztést, és ezzel életet is tudtak menteni” – mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos. „Ennek nagyon örültünk, és továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljusson az újraélesztés egyszerűbb módszere, illetve merjék is alkalmazni.  Sokan félnek, hogy ha túl erősen történik a mellkas nyomása, bajt okoznak, ám egy törött borda semmi az életért cserébe” – teszi hozzá.

Facebook-kampány népszerű sztárokkal

Hogy minél szélesebb körben terjedjen az újraélesztéshez szükséges tudás, az alapítvány készített Facebook-posztot, amely az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ezt szerkesztőségeknek és népszerű médiaszemélyiségeknek küldjük el azzal a kéréssel, hogy az október 12-i héten tegyék ki Facebook-oldalukra, és rajongóikat buzdítsák a kép megosztására is. Ezzel a felhívással is rengeteg emberhez tud eljutni az üzenet, és remélhetőleg újabb sikeres életmentéseket köszönhetünk majd a közös akciónak.

Szívhalál! Október 16-a, azaz a mai nap az újraélesztés nemzetközi napja

Exit mobile version