Menu
in

Köszönjük meg együtt: március 30 az Orvosok Napja immáron Magyarországon is!

Sikeres a rezidenseket támogató program

A világon számtalan ügynek, szakmának ünneplik már a napját. Ezek a megemlékezések a társadalmi megbecsülés fokmérőjét is jelentik, s egy rövid ideig az adott témára, területre irányítják a nagyközönség figyelmét. Tekintettel a szakma kiemelt fontosságára meglepő, hogy mindezidáig az orvosi hivatásnak nem volt saját napja Magyarországon. Mostantól már van.


Hazánk a világ hatodik országaként indítja útjára az Orvosok Napja hagyományát, és 2015 március 30-án már itthon is megemlékezünk gyógyítóinkról. Ezen a napon a páciensek megköszönik orvosaik munkáját, és apró gesztusokkal fejezik ki elismerésüket Indiától az Egyesült Államokig, ahol már 1990 óta megrendezik az eseményt.

Míg egyes országokban szegfűvel, kitűzőkkel, képeslapokkal emlékeznek, a szervezők itthon a közösségi média segítségével szeretnék meghonosítani ezt a napot, s kifejezni a páciensek kollektív köszönetét. A a kezdeményezést bevezető YouTube videó mellett köszönetét bárki kinyilváníthatja a legkésőbb március 30-án elinduló www.orvosoknapja.com oldalon, illetve a Facebookon.

Magyarországon különösen időszerű az Orvosok Napjának elindítása, mivel a Magyar Orvosi Kamara kutatása szerint* a hazai orvostársadalom egészségügyi állapota rosszabb, leterheltsége pedig nagyobb az teljes lakosság statisztikai átlagánál. Egy átlagos orvos ma mintegy heti 70 órát dolgozik ügyelettel, utazással együtt, gyakran kettő vagy három munkahely között ingázva.

A lakossághoz képest az orvosok körében jóval gyakoribb a magas vérnyomás, egyharmaduknál jelentkezik, de pusztít a stressz okozta rák, és jelentősek a mozgásszervi és az emésztőszervi betegségek is. A nem megfelelő anyagi helyzet és a túlterheltség miatt az orvosok 17 százaléka tervezi, hogy a következő egy-két éven belül külföldön folytatja a hivatását, ami azt jelentheti, hogy további 5 ezer orvos kerülhet ki a magyar ellátórendszerből.

Ha ezt a folyamatot nem is tudja megállítani, de mindenképpen a minimális tisztelet kifejeződéseként fogja fel ez a napot az ötletgazda Straub Fanni, aki a Foglaljorvost.hu weboldalt működteti 2011 óta, s közel 800 hazai orvossal, magánrendelővel és diagnosztikai centrummal van kapcsolatban. Az oldal négy év alatt több mint 30.000 páciensnek segített már megtalálni a legjobb orvost, és lefoglalni a legmegfelelőbb időpontot online. Fanni munkájánál fogva napi szinten érzi, hogy az orvosok milyen környezetben, milyen fizikai s lelki megterhelés közepette végzik életmentő és életvédő hivatásukat.

„Egy apró emberi gesztussal szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a betegeket és az orvosokat, s egy pillanatra mosolyt csalni orvosaink arcára. Célunk, hogy az orvosok újra hétköznapi hőseink legyenek, és legalább ezen a napon kiemelt figyelmet és tiszteletet kapjanak tőlünk. Kérjük, hogy mindenki, aki teheti, ezen a napon lepje meg szeretett orvosát valamilyen figyelmességgel, és március 30-ától keresse fel a www.orvosoknapja.com weboldalt, hogy kifejezze pozitív érzéseit”, mondja Straub Fanni.

Az alapítók olyan kezdeményezést kívánnak elindítani, ami nem a pénzről, hanem valóban a köszönetről, az orvosok fáradságos munkájának elismeréséről szól.

„Ha ettől jobb kedvre derülnek akár egy pillanatra vagy egy napra az orvosaink, s hozzájárulhatunk a közérzetük javulásához, akkor talán segíthetünk újra felépíteni azt a bizalmat orvos és beteg között, amire ma még nagyobb szükség van, mint valaha”, teszi hozzá a főszervező.

*Magyar Orvosi Kamara, Orvoskutatás, 2013, 5067 fős orvosokat, fogorvosokat célzó, reprezentatív online kutatás, http://www.weborvospro.hu/cikkek/orvoskamara/bstatisztikakmeselnekenrolamhr.html

Exit mobile version