Menu
in

Novák Katalin: a magyar védőnői hálózat tapasztalatait más ENSZ-tagállamok is átvennék

A magyar védőnői hálózat tapasztalatait más ENSZ-tagállamok is átvennék

A magyar védőnői hálózat egy olyan, jó gyakorlat, amelyet szívesen átvennének mások is az ENSZ tagországai közül – nyilatkozott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn, miután New Yorkban felszólalt a világszervezet egy nagy sikerű, magyar szervezésű tanácskozásán.

Az államtitkár az ENSZ Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottságának 59. ülésére érkezett a világszervezet székházába. A rendezvényen, amely a nők és a férfiak egyenlőségéről, a nők helyzetbe hozásáról szól, közel 90 ország képviselteti magát magas szinten. Az idén azért is kiemelt az érdeklődés, mert most van a nemek egyenlőségét deklaráló Pekingi Nyilatkozat 20. évfordulója.

Novák Katalin hétfőn egy Magyarország szervezésében megtartott kísérő rendezvény előadója volt, amelynek témája az idén 100 éves hungarikum, a magyar védőnői hálózat volt. A Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet által levezetett panelbeszélgetésen részt vett még V.S Oberoi indiai államtitkár, Geeta Rao Gupta, az UNICEF ügyvezető igazgató-helyettese, Susan Myers, az Egyesült Nemzetek Alapítvány alelnöke és Gustavo Gonzalez-Canali, a világszervezetnek a nők helyzete ügyében illetékes főtanácsadója.

“Bizonyos ügyekben, például a védőnői hálózatéban igen jó Magyarország reputációja. Az ENSZ-ben nagyon elismerték, hogy ezt a kérdést napirendre tűztük, és hogy a nők egészségéről nagyon konkrét példákon keresztül beszéltünk” – nyilatkozott az államtitkár, Indiát és Kolumbiát nevezve meg azon országok között, amelyek érdeklődést mutattak a magyar tapasztalatok iránt.

“Az mutattuk be, hogy a védőnői hálózat milyen nagy segítséget nyújt Magyarországon. Ez éppen olyan helyzetben segít a családokon, amikor a nők kifejezetten kiszolgáltatottak, amikor gyermeket várnak, amikor megszületik a gyermekük, amikor az újszülött gyermek bekerül a családba, és utána, a gyermeknevelés során is személyre szabott segítséget kapnak” – mondta az államtitkár.

MTI 2015. március 9.

Exit mobile version