Menu
in

Napjaink leggyakoribb népbetegségei

Napjaink leggyakoribb népbetegségei

Milyen betegségekkel küzd a népesség napjainkban és hogyan győzhetjük le ezeket? Érdekes tények betegségekről és azok okairól.

Minden kornak megvannak a maga egyedi egészségügyi problémái. Mindössze néhány száz évvel ezelőtt bakteriális megbetegedések söpörtek végig a népességen, elképzelhetetlen szenvedést és károkat okozva. Például a pestis teljes városokat néptelenített el, azonban modern korunk higiéniai szokásai és az orvostudomány fejlődése a feledésbe taszította ezeket a betegségeket. Azonban napjainkban is számos olyan betegség leselkedik ránk, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nem is a legsúlyosabb, de a leggyakoribb népbetegségek a szív- és érrendszeri megbetegedések, lyukas fog és a cukorbetegség.

Szív- és érrendszeri problémák

A kardiovaszkuláris betegség évente átlagosan 17,5 millió életet követel, és ez a szám növekszik, ahogy egyre többen kezdenek túl kényelmes, egészségtelen életmódot élni, így a vezető halálokok között tartják számon. Leggyakrabban a szívben alakul ki, de érintheti az egész érrendszert is. Számos betegség tartozik ebbe a kategóriába, de a kiváltó ok mindnél ugyanaz: az érpályán belüli zsírtartalmú pakkok elszaporodnak és megnőnek. Egyik leggyakoribb tünet a magas vérnyomás, de az egészségtelen koleszterin és vércukorszint is hozzájárulhat, melyek gyakran elhízással járnak együtt.

Lyukas fog

Gyakori tévhit, hogy a lyukas fogak sokkal elterjedtebbek voltak régen, mint ma, a nem megfelelő fog- és szájápolás miatt. Ma, az olcsó kristálycukor korszakában, mely szinte minden háztartásban és csomagolt ételben megtalálható, a lyukas fogak nagyon gyakoriak, hiába van meg minden lehetőségünk a megfelelő fogápolásra. Szerencsére a fejlett fogászati technikák és a tudatos étkezés hatékonyan veszi fel a harcot a lyukas fogakkal. A legmodernebb rendelőkben már fájdalom nélkül részt vehetünk különböző kezeléseken, ahol a régi, ezüst színű fogtömés helyett esztétikus fogtömést kaphatunk. A fogászati kontroll fél-egy évente javasolt, akkor is, ha nem érzékelünk különösebb tüneteket, ugyanis a szuvas fog nem csak lyukas foghoz, de fogvesztéshez is vezethet.

Cukorbetegség

A cukorbetegség két típusa teljesen különböző okok miatt ugyanazt a problémát jelenti. Az 1-es típusú cukorbetegség főként gyerekeket, fiatalokat érint. Itt a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak vagy nem működnek megfelelően, esetleg a vércukor nem tud a sejtekbe jutni, melyek éhezni kezdenek, majd zsírt és fehérjéket bontanak le. A 2-es típusú cukorbetegség inkább idősebb korban jelentkezik. Itt a sejtek inzulinreceptorai nem működnek megfelelően, ezért nem kerül elegendő táplálék a sejtekbe.

Összegzés

A népbetegségek mindenkire veszélyt jelentenek. Egészséges, tudatos táplálkozással, aktív életmóddal és rendszeres orvosi vizsgálattal viszont nagyon jó esélyünk van hosszú, egészséges életet élni.

Exit mobile version