Menu
in

Műtét nélkül is gyógyítható a végbélrepedés

Műtét nélkül is gyógyítható a végbélrepedés

A végbélrepedés az egyik legfájdalmasabb proktológiai betegség, jobb tehát a megelőzésére koncentrálni.

Ha azonban valaki tapasztalja a fájdalmas tüneteket, a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, aki szakszerű gyógymódot alkalmaz! A betegséget ma már lehet fájdalommentesen, műtét nélkül is gyógyítani.

A végbélrepedés okai és tünetei

A végbélrepedés tulajdonképpen a végbél alsó részén található nyálkahártya-sérülés, amely rendkívül kínzó fájdalmakkal, vérzéssel jár. Sajnos kezelése elég nehézkes, de jó hír, hogy műtét nélkül is megoldható.

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban a végbélrepedést egyénre szabottan gyógyítják, az itt dolgozó tapasztalt proktológusok mindent megtesznek, hogy a panaszok a lehető leghamarabb megszűnjenek.

A titok a következő: a tünetek hátterében gyakran nem proktológiai okok állnak, hanem a stressz. A végbélrepedés pedig azért gyógyítható nehezen, mert a kialakult nyálkahártya-sérülés nem tud begyógyulni.

A fájdalom miatt az emberek gyakran visszatartják a székletüket, kevesebbet esznek, hogy ritkábban kelljen WC-re menniük. Ez azonban nem jó megoldás, mert a keményebb széklet még nehezebben üríthető.

Az állandó stressz, a szorongás csak ront a helyzeten. Ha az ember ideges, az izmai észrevétlenül is megfeszülnek. Ezáltal a végbél záróizma folyamatosan görcsös állapotban van, így pedig a széklet csak fájdalmak árán tud távozni a szervezetből.

Milyen lehetőség van a gyógyulásra?

Az első lépés mindenekelőtt egy alapos kivizsgálás, ahol megtörténik a diagnosztizálás is. Sokan hiszik azt, hogy aranyerük van, hiszen a végbélrepedés során is jelenthetnek meg kinövések a végbélben, és székeléskor a vérzés is gyakori.

Nem szabad azonban kenőcsökkel, kúpokkal enyhíteni a tüneteket – valószínűleg nem is fogunk sikerrel járni – várjuk meg inkább, mit mond a szakorvos! A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ magánrendelőiben barátságos környezetben zajlik a kivizsgálás, és a kezelés minden esetben egyénre szabott.

A kismedencei biofeedback rehabilitációs tréning az egyik leghatásosabb módszer, amit alkalmaznak, és a végbélrepedések gyógyítása terén igen nagy sikert lehet ezzel elérni. A tréning előtt egy asszisztált kismedencei EMG vizsgálat is szükséges, amely szintén fájdalommentes folyamat.

Hogyan gyógyul meg a végbélrepedés?

A programban résztvevők megtanulják, melyik kismedencei izmot hogyan kell edzeni, hogyan lehet ellazítani a végbél záróizmát, amelynek hatására a végbélrepedés lassan gyógyulni kezd. Emellett azonban fontos az életmódváltás is: kevesebb stresszt, több folyadékbevitelt és rostokban gazdag ételek fogyasztását javasolják a szakorvosok.

Ha az eredmények nehezen jönnek, akkor viszont lehet, hogy esetleg egy izomlazító injekció, botox adására, vagy mégis műtétre lesz szükség. Ezt azonban csak a legvégső esetben alkalmazzák a proktológusok, mivel a fájdalmas területen végzett beavatkozás további fájdalmakkal járhat. Inkább a megelőzésen legyen a hangsúly: az egészséges életmóddal nemcsak a végbélrepedés és az aranyér, hanem sok más betegség is elkerülhető.

Exit mobile version