Menu
in

Mitől függ, hogy sikeres lesz-e a fogyókúra?

Fogyókúra

Az elért testsúly megőrzése életkortól függetlenül nehéz feladat. Nem véletlen, hogy nemzetközi felmérések szerint a fogyókúrázók kb. 95 %-a egy éven belül visszaszedi a leadott súlyt vagy akár még többet is! Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos most elárulja, mitől függ egy fogyókúra sikere!

„Ennek elsősorban nem életkori okai vannak. A gond ott kezdődik, ha nem megfelelő a fogyókúrás módszer kiválasztása. Ez olyan kellemetlenséget, stressz érzést okoz a fogyókúrázónak, amit hosszútávon nem akar elviselni. Abban a pillanatban ugyanis, amint visszatér az eredeti, hízáshoz vezető életmódbeli szokásaihoz, újra elkezd hízni, ráadásul egy újabb kudarccal is gazdagabb lesz. Ezért olyan kritikus a módszerválasztás!”- magyarázza a szakértő, aki azt is hozzáteszi, hogy a karcsúsító étrend is lehet bőséges, finom, és könnyen elkészíthető. „A sikeres súlymegtartáshoz hozzájárul még a rendszeres testmozgás, sőt a stresszhelyzetek megfelelő kezelése is. Sok olyan pszichés korlátozó hiedelem is felbukkanhat, mint például „40 felett nehezebb fogyni”, ami hosszútávon megakadályozhatja azt, hogy sikerüljön a leadott kilókat megtartani és ne következzen be visszahízás.”

Ha tartós eredményt szeretnénk, nem árt, ha felkeresünk egy obezitológus szakorvost!

„Bizonyos esetekben orvosi kivizsgálásra is szükség lehet a fogyókúra megkezdése előtt, vagy ha a szépen megindult fogyási folyamat hosszú időre megáll. Ha valaki 30-as, vagy annál nagyobb BMI-vel rendelkezik, vagy a 40-es életévei második felében jár, és intenzív mozgásprogramot akar elkezdeni, mindenképpen érdemes a program kezdete előtt kivizsgáláson átesnie”- tanácsolja Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos. „Szintén kivizsgálás javasolt azoknak a túlsúlyos (BMI:25-30) és elhízott embereknek, akiknek valamilyen betegsége van, például szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség (vagy azt megelőző állapot pl. inzulin rezisztencia), hormonális betegség (pl. pajzsmirigy alulműködés), magas koleszterin/triglicerid szint, köszvény, mozgásszervi betegség stb.

Ilyenkor az esetleg szükséges gyógyszeres kezelés mellett a súlycsökkentő étrendet dietetikus, a mozgásprogramot gyógytornász állítja össze, és optimális esetben a fogyási folyamatot szakorvos menedzseli végig. Ilyenkor a kozmetikai szalonokban vagy természetgyógyász segítségével történő alakformálás, fogyókúra sok veszélyt rejthet magában, ezért nem ajánlott.”

Próbáld ki a fogyókúra kalkulátorparkot!

Sokan kíváncsiak rá, hogy mennyire ideális a testsúlyuk, milyen a testösszetételük, vagy éppen hány kiló zsírfelesleggel rendelkeznek! Az alábbi kalkulátorokkal ezekre is választ kaphatunk, de megtudhatjuk, hogy hány kalóriát égetünk el a kedvenc testmozgásunkkal vagy éppen alma vagy körte zsírraktározási típusba tartozunk-e? A fogyókúra kalkulátorparkot ITT találod!

Trükkök, hogy sikeresen megelőzzük a súlygyarapodást

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az életmódbeli tényezőkre. A táplálkozást mindig tudatosan tervezzük meg, ami azt jelenti, hogy állítsuk helyre a normális táplálkozási ritmusunkat, a három főétkezés mellett két köztes étkezést iktassunk be. Kalkulátorok segítségével tájékozódjunk napi energiaigényünkről, és a napi energia bevitelt ennek megfelelően alakítsuk ki! Az őszi-téli hónapokban, amikor kevesebb a napfény, figyeljünk jobban oda a megfelelő D-vitamin bevitelre!
Lehetőleg olyan ételeket együnk és olyan mozgásformát válasszunk, amelyeket szeretünk, amelyek örömet okoznak.

Sok embernél a folyadékbevitel mértéke nagyon alacsony. Törekedjünk ennek normalizálására.

Miután eldöntöttük, hogy le szeretnénk fogyni, érdemes kikérni egy szakértő segítségét és részt vennünk egy alapos orvosi kivizsgáláson:


Mitől függ, hogy sikeres lesz-e a fogyókúra?

Exit mobile version