Menu
in

Mindenki rémálma: mi a teendő járattörléskor?

Ha a várva várt nyaralásunkra készülünk, kevés rosszabb scenario van annál, mint amikor a reptéren állva derül ki: törölték a járatot. Szerencsére ez viszonylag ritkán történik meg, nem árt viszont előre felkészülni az ilyen helyzetekre, és tisztában lenni a lehetőségeinkkel.

Cikkünkben összefoglaljuk, mire vagyunk jogosultak járattörléskor, illetve hogy melyek azok az esetek, amikor sajnos nem számíthatunk kártérítésre.

Jogaink járattörlés vagy túlfoglalás esetén

Ha repülővel utazunk valahová, a felszállás előtti pár óta időnként stresszes tud lenni, hiszen aggódunk amiatt, hogy ne induljon késve a gép, ne legyen túlfoglalás, illetve mi is időben odaérjünk, és ne maradjunk le az indulásról.

Amennyiben önhibánkból késsük le a gépet, sajnos semmilyen kártérítésre nem számíthatunk, így kiemelten fontos, hogy már órákkal előtte, időben ott legyünk a repülőtéren. A Reptéri Parkoló Centrum ferihegy parkolás igénybevételével biztosak lehetünk abban, hogy zökkenőmentes lesz a reptérre történő érkezés, így érdemes lehet már jóval az indulás előtt helyet foglalni, hogy biztosan ne maradjunk le.

De mi történik, ha a légitársaság hibázik? Az EU szabályai szerint ebben az esetben a légitársaság kötelező visszatéríteni a repülőjegy vételárát, vagy valamilyen más módon eljuttatni minket a kívánt célpontra. Ez vonatkozik mind a járattörlés, túlfoglalás, illetve nagymértékű késés esetére is. Az egyetlen kitétel, hogy a kiindulási reptérnek az EU területén kell lennie, vagy ha uniós, norvég, svájci vagy izlandi légitársasággal utazunk az EU területére.

Mik a kivételek?

Erre az esetre is igaz, hogy a kivétel erősíti a szabályt, így tisztában kell lennünk vele, hogy léteznek olyan esetek is, amikor sajnos nem tudunk kártérítést kérni. Ide tartozik minden olyan rendkívüli esemény, amikor nem a légitársaság hibájából adódik a késés vagy a törlés. Ilyen lehet például a rossz időjárás, sztrájkok vagy valamilyen baleset.

Előfordulhat az is, hogy a légitársaság előzetesen tájékoztat minket a módosításokról, illetve ha tudnak biztosítani valamilyen helyettesítő járatot. Fontos azonban, hogy a légitársaságnak kötelező jelleggel tájékoztatnia kell az utasokat minden változásról, még akkor is, ha rendkívüli esemény történt.

Mi számít nagymértékű késésnek?

Esetenként sajnos vannak a szabályzatokban homályos részek, ilyen lehet például a nagymértékű késés fogalma. Ezeket nem árt pontosan megismerni, hiszen csak így lehetünk teljesen tisztában a jogainkkal.

Jelenleg a nagymértékű késés 5 órát vagy annál hosszabb időtartamot jelent, így ha ekkora késést tapasztalunk, és a légitársaság nem tud nekünk alternatívát biztosítani az utazásunkhoz, lehetőségünk van visszaigényelni a vételárat.

Ha a várva várt utazásunk során kellemetlenség ér bennünket, ne vegye el a kedvünket, hiszen az életben lévő szabályok sok esetben segítséget tudnak nyújtani. Legyünk tisztában a jogainkkal, és éljünk velük.

Exit mobile version