Menu
in

Ma elkezdődött a nyári időszámítás

Ma elkezdődött a nyári időszámítás

Mai nappal kezdődött a nyári időszámítás. Az órákat éjjel 2 órakor kellett 3 órára kell állítani, már ha valakit ez az ajánlott időpont lázba hozott.

Az átállás érintette a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.

A  nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni.

A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik.

Az átállás érintette a közösségi közlekedés menetrendjét.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az eredetileg 2 és 3 óra közöttre tervezett indulások elmaradtak, egyes járatok esetében pedig rendkívüli menetrend lépett érvénybe.

A Mávinform közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indították el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indultak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeztek a következő állomásra.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson érte az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indult tovább 3.39-kor.

A Bukarest-Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között érte az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indult tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.

Bár a légitársaságok magyarországi járatait nem érintette az óraátállítás, a szokásoknak megfelelően a légicégek az óraátállításkor tértek át a nyári menetrendi időszakra.

Pintér Ferenc meteogyógyász szerint 7-10 napig is tarthat az óraátállítás hatása a szervezetünkre.

A szakember szerint elsősorban azokat sújtja az óraátállítás, akik rendszeres életet élnek, a kisgyerekeket és az időseket. Tehát szinte mindenkit…

Mivel a belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, így nem szabad bagatellizálni az egyórás csúszást – tette hozzá.

Az óraátállítás elsősorban alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okozhat, csökkenhet a munkavégzés hatékonysága, illetve nőhet a balesetek száma – mondta.

Ma elkezdődött a nyári időszámítás

Exit mobile version