Menu
in

Legionella baktérium: Mostantól vizsgálni kell!

Legionella baktérium

Február 4-én lép életbe az a rendelet, amely szabályozza az emberi egészségre súlyos veszélyt jelentő Legionella baktérium jelenlétét a környezetünkben. A baktérium kötelező vizsgálatát idáig nem írta elő semmilyen jogszabály, ám mostantól Magyarország is szabályozza ezt a területet. Az érintett vállalkozások, létesítmények köre rendkívül széles!


A Legionella-fertőzés szempontjából kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben 20-50 °C hőmérsékletű víz van, fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége, és a rendszer rendeltetésszerű használata során (vagy rendkívüli helyzetekben) finom eloszlású vízpermet (aeroszol) képződik – olvasható az Országos Közegészségügyi Központ 2016/1-es kiadásában megjelent módszertani útmutatóban.

Az érintett létesítmények köre rendkívül nagy – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól kezdve a hűtőtornyokkal rendelkező raktárakon át egészen a kórházakig, szociális intézményekig.

A www.laboratorium.hu tudományos hírportálban részletezett cikkből kiderül, hogy a rendelet hatálya kiterjed a kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre, azok üzemeltetőire vagy tulajdonosaira, akiknek el kell végeztetniük a kockázatértékelést. A kockázatbecslés három fokozatát állapítja meg a jogszabály: figyelmeztető, beavatkozási és azonnali beavatkozási szintet. Az egyes szintekhez az Emberi Erőforrások Miniszteriumának 49/2015. (IX.6.) rendelete pontos intézkedési előírásokat határozott meg.

Természeten a kockázatbecslés mellett az üzemeltetőnek vagy a tulajdonosnak rendszeresen ellenőriznie is kell a létesítményét. A Legionella jelenléte és mennyisége a vízrendszerben laboratóriumi vízvizsgálattal meghatározható!

A közfürdőkben például a 30°C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén a medencevizet havonta kell megvizsgálni a Legionella parametérre. A többek között élelmiszerraktárakhoz, bevásárlóközpontokhoz, irodaházakhoz kapcsolódó úgynevezett nedves hűtőtornyok esetében pedig ugyancsak havonta egyszer kell meghatározni a Legionella csíraszámot.

Mi is az a Legionella?

A Legionella baktériumot Közel 40 éve fedezték fel először egy philadelphiai konferencián történt tragikus megbetegedés kapcsán (az Amerikai Legionáriusok nevű segélyszervezet veteránjai közül 29-en belehaltak a fertőzésbe, innen kapta a nevét a veszélyes mikroorganizmus), és a baktérium azóta is számos alkalommal okoz megbetegedéseket. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján például Magyarországon 2013-ban 31, 2014-ben 38 és 2015-ben eddig 67 esetben rögzítettek Legionella baktérium által okozott fertőzést.

A Legionella egy olyan mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium, amelyik a langyos, meleg vízben hamar elszaporodik – derül ki a Laboratorium.hu cikkéből. Amennyiben a vízzel érintkezünk, a Legionella semmilyen tünetet nem okoz, ám ha a szervezetbe a víz párájával, belégzés útján kerül, annak súlyos következményei lehetnek.

Természetes élőhelyeken elsősorban a meleg vizű forrásokban, tengerekben, tavakban, folyókban, tározókban fordul elő, épített vizes környezetben pedig ott jelenthet elsősorban kockázatot, ahol úgynevezett aeroszol (az áramló levegőben lévő folyadékcseppek) keletkezhet.

A Legionella által okozott megbetegedéseket legionellózisnak nevezik, ezek közül a legfontosabb az atípusos tüdőgyulladás, tünetei a láz, a száraz köhögés. A betegség nem csak gyenge immunrendszerű embereknél lehet halálos, de a kisgyerekek és az idősebb emberek különösen érintettek.

Legionella baktérium: Mostantól vizsgálni kell!

Exit mobile version