Menu
in

Influenza – Közép-Európában is egyre fokozottabban terjed a betegség

Influenza – Közép-Európában is egyre fokozottabban terjed a betegség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, közös influenza jelentése szerint tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában, a kontinens nyugati része mellett most már Közép-Európában is.

Mint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton Facebook oldalán kifejtette: az ECDC-hez beérkezett jelentések szerint tizenkilenc országban van földrajzilag kiterjedt influenzajárvány. Ezek: Izland, Norvégia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Írország, Anglia, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Németország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Csehország, valamint Magyarország.

Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten több mint 71 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az elmúlt 10 évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben – hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Felhívták a figyelmet, hogy az influenza fertőzés kockázata csökkenthető az általános higiénés szabályok betartásával. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát. Zárt terekben gondoskodni kell a gyakori alapos szellőztetésről.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy aki az influenza tüneteit (magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság) észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.

Az ECDC és a WHO heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. A figyelőszolgálatok adatai általában háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek ellátási körzetei a népesség legalább egy-öt százalékát lefedik. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő aktivitásról is jelentést adnak.

MTI 2015. február 7.

Exit mobile version