Menu
in

Hiteles egészségügyi információk mobilon?

Hiteles egészségügyi információk mobilon?

Magyarországon az okostelefon tulajdonosok 17%-a töltött már le egészségügyi és/vagy életmód alkalmazásokat a készülékére, a krónikus betegek körében 18%, a nem betegek körében pedig 13% ez az arány – derült ki a Szinapszis Kft. egy korábbi kutatásából.

Az okostelefonnal rendelkezők megközelítőleg 82%-a töltött már le bármilyen alkalmazást készülékére, személyenként átlagosan 9 darabot. Az alkalmazások letöltésével kapcsolatos döntést pedig továbbra is az befolyásolja leginkább, hogy a kérdéses applikáció ingyenesen vagy térítés ellenében tölthető-e le.

A felmérésben résztvevők 36%-a hallott már (a kutatást megelőzően) egészségügyi vonatkozású mobil alkalmazásokról, amely jelentős növekedést jelent az előző évek 26%-hoz képest. Megfigyelhető, hogy mind a krónikus betegek (38% vs. 26%), mind az okostelefonnal rendelkezők (49% vs. 36%) tájékozottsága számottevően javult ebben a kérdésben. Mindkét vizsgált csoport esetében 12-13%-os növekedés tapasztalható egy év leforgása alatt.

Felmérés

A kutatásból kiderült, hogy az egészségügyi témájú appok megítélése továbbra is pozitív, a válaszadók 2/3-a tartja hasznosnak az egészségügyi vonatkozású mobil appokat. Azok pedig, akik rendelkeznek letöltött egészségügyi és/vagy életmód alkalmazással, 44%-ban napi szinten használják is azokat. Azon válaszadók közül, akik hallottak már egészségügyi mobil alkalmazásokról, 19% nyilatkozta azt, hogy hallott már a – krónikus betegek, illetve a nem betegek számára egyaránt hasznos információkat tartalmazó – WEBBeteg mobil appról és le is töltötte azt.

A jelenleg már 15 ezer letöltőt számláló WEBBeteg mobilalkalmazás személyre szabható formában teszi elérhetővé a WEBBeteg.hu tartalmait. A portál célja pedig az, hogy mind a weben, mind pedig a mindig kéznél lévő okostelefonokon szakmailag megbízható forrást nyújtson a laikus felhasználók számára.

Ami az alkalmazást igazán egyedivé teszi, hogy nemcsak egy-egy szűkebb betegcsoportra specializálódik, hanem általánosan mindenki számára hasznos és értékes információkat tartalmaz. A személyre szabható hírfolyam funkción felül különböző kalkulátorok, betegséglexikon és tünetellenőrző segítségével kaphat a felhasználó teljesebb képet saját testéről és egészségi állapotáról, valamint arra is lehetősége van, hogy kérdéseit feltegye az orvos válaszol rovatban.

A WEBBeteg alkalmazás ingyenes. Elérhető az App Store-ban és a Google Play-en

A kutatásról

A Szinapszis Kft. online kérdőíves kutatása 2014 nyarán zajlott, a felmérésben összesen 1315 felnőtt laikus ember vett részt. A válaszadók 48 százaléka férfi, 52 százaléka nő volt, életkor alapján 30 százalékuk legfeljebb 35 éves, 33 százalékuk 36-55 év közötti lakos, míg 37 százalékuk ennél idősebb. A minta összetétele régió, településtípus alapján vegyes.

Az alkalmazással kapcsolatos további információk:

Sztankó Péter, főszerkesztő, ügyvezető igazgató

Webbeteg Kft.

Tel.: 06/30 945 7965

E-mail: sztanko.peter@webbeteg.hu

Exit mobile version