Menu
in

HeartCycle (SzívCiklus) projekt

Új EU Projekt indul a szívbetegek életminőségének és betegségkezelésének javítására


2008. március 1-én indul el a HeartCycle (SzívCiklus) projekt, amely egyike lesz az EU legnagyobb biomedikai és egészséggondozási kutatási projektjeinek. A HeartCycle konzorcium célja a koszorúér megbetegedésben és szívszélhűdésben szenvedő betegek ellátásának javítása. Ennek érdekében olyan rendszereket fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik állapotuk otthoni környezetben történő monitorozását, aktívan bevonva a pácienseket saját betegségük gondozásába. A rendszerek magukban foglalják a betegek ruházatába vagy ágyuk lepedőjébe épített diszkrét érzékelőket, amelyek képesek például a súly vagy a vérnyomás mérésére.

A konzorcium célja olyan feladatorientált szoftverek fejlesztése, amelyek analizálják a begyűjtött adatokat, és amelyek úgy programozhatók, hogy visszajelzést nyújtsanak a páciens egészségügyi állapotáról, illetve arról, hogy a beteg mennyire követi az előírt terápiát. A HeartCycle további célja egy olyan mechanizmus kialakítása, amely automatikusan jelenti a lényeges adatokat a klinikák részére, hogy azok meghatározhassák a személyre szabott kezelést és életvezetési ajánlásokat.

Kilenc különböző európai ország és Kína összesen 18 kutató, akadémiai ipari és orvosi szervezetéből állnak azok a köz- és magánpartnerek, akikből a projekt csapata felépül. A HeartCycle négy éven át fut megközelítőleg 21 millió eurós költségvetéssel, amelyből 14 millió az Európai Unió 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjából (FP7) ered.

A szív-, érrendszeri betegségek már évente 1,9 millió ember halálát okozzák az Európai Unióban. A szív-, érrendszeri betegségekben szenvedő betegek kezelésének költsége a régióban a becslések szerint 169 milliárd eurót emészt fel. E halálesetek több mint a fele olyan emberek körében következik be, akik korábban már átestek szívinfarktuson. Jelenleg körülbelül 10 millió szívbénulásos páciens van az EU-n belül, és ez a felnőttkori kórházi ellátások leggyakoribb orvosi oka. A koszorúér megbetegedések és krónikus szívbénulások ellátására és kezelésére szolgáló jobb módszer hatékony megoldás lehet a költségek csökkentésére és a betegségek által okozott munkaképtelenség pénzügyi súlyának viselésére.

A HeartCycle konzorcium tagjai (ábécé rendben)

Aristotle University of Thessaloniki (Görögország); Clothing Plus Oy (Finnország); CSEM Centre Suisse D’electronique Et De Microtechnique Sa (Svájc); Empirica Gesellschaft für Kommunikations und Technologieforschung mbH (Németország); Faculdade Ciencias e Tecnologia da Universidade de Coimbra (Portugália); Fundación Vodafone España (Spanyolország); Hospital Universitario Clínico San Carlos (Spanyolország); Instituto de Aplicaciones de las Tecnologías de la Información y de las Comunicaciones Avanzadas (Spanyolország); Medtronic Ibérica SA (Spanyolország); Philips Electronics Nederland B.V. (Hollandia); Philips Research (Németország); Politecnico Di Milano – Dipartimento di Bioingegneria (Olaszország); Rheinisch Westfälische Technische Hochschule (Németország); T-Systems ITC Iberia SA (Spanyolország); Universidad Politécnica de Madrid (Spanyolország); Chinese University of Hong Kong (Kína); University of Hull (Anglia); Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus (Finnország).

Exit mobile version