Menu
in

Az étrendváltoztatás drámai módon csökkenti a vastagbélrák gyakoriságát!

Az étrendváltoztatás drámai módon csökkenti a vastagbélrák gyakoriságát!

Kutatások szerint a fehérjékben és zsírokban gazdag, ám rostszegény diéta növeli a vastagbélrák kockázatát, szemben azokkal az afrikai országokkal, ahol sok rostot, viszont kevés fehérjét és zsiradékot fogyasztanak. Egy újabb vizsgálatban amerikai és afrikai önkéntesek csak két héten át fogyasztottak más étrendet, mint korábban általában, és már eredményes volt a változtatás.

A vizsgálat összefoglalója a Nature Communications-ban jelent meg, és azt igazolja, hogy a magas rosttartalmú diéta csökkenti a kockázatot, és azt is, hogy a bélben élő baktériumflóra (a mikrobióma) milyen fontos e hatás kialakulásában.

A vastagbélrák a világon a 4. leggyakoribb daganatos haláloki tényező, évente 600 ezer beteg hal meg e betegségben. Ismert adat, hogy fejlett nyugati országokban jóval magasabbak az arányok, mint pl. Afrikában, vagy a Távol-Keleten. Érdekes viszont, hogy pl. az USA-ban leginkább az afro-amerikaiak a leginkább veszélyeztetett népcsoport.

A diéta és a bélbaktériumok szerepének vizsgálatára a Pittsburghi Egyetem kutatói 20 USA-beli, afro-amerikai és 20 dél-afrikai önkéntest toborzott, a két étrend között igen jelentős különbségekkel. A két csoport élt az étrendváltoztatás lehetőségével, melyet szigorú kontroll mellett folytattak két héten át.

Az önkénteseken a vizsgálat előtt és a vizsgálat végén kolonoszkópia történt. Figyelték a vastagbélrákkal kapcsolatos labor-paramétereket (biológiai markerek), bélbaktérium-tenyésztést is végeztek.

A vizsgálat kezdetén – a kolonoszkópia tanulsága szerint – az amerikai önkéntesek mintegy felénél találtak polipokat a bélben, amelyek általában nem ártalmas növedékek a bélfalon, de átalakulhatnak vastagbélrákká. A dél-afrikai önkénteseknél nem találtak vastagbél-polipokat.

Két héttel később, az afrikai diétát folytató amerikai csoportban kevesebb volt a bélgyulladásos állapot a kolonoszkópia szerint, és a labor-biomarkerek is kevesebb kockázatot mutattak. Fordítva pedig az amerikai étrenden lévő afrikai csoport tagjainál drámai módon emelkedett a daganatkockázat!

Jeremy Nicholson professzor a vizsgálat vezetője így nyilatkozott erről: “azt nem tudjuk pontosan megmondani, hogy az étrendi változás valóban több daganatot fog-e okozni a nyugati diétát folytatókon, de annyi bizonyos, hogy egyéb vizsgálatok alapján mondható, hogy ezek az észlelések, jelek a daganatkockázat növekedésével kapcsolatosak.”

“Bizonyos az is, hogy a növényi rostokban gazdag étrend csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Ez önmagában nem új tapasztalat, a meglepő csak az, hogy milyen gyorsan változnak mindkét csoportban a kockázati markerek, hiszen a vizsgálat csak két hétig tartott összesen. Ez arra a súlyos veszélyre is utal, hogy a nyugati szokások térnyerése pl. az őslakosság körében növeli a vastagbélrák esélyét, és ez már komoly népegészségügyi kihívást jelent.”

Egy másik kutató munkatárs hozzátette: “Hasonló észlelések voltak japánok körében, akik Hawaii-ra emigráltak. Az ott élő japánok második generációjában már magasabb volt a vastagbélrák gyakorisági aránya, és elérte a Hawaiin élő őslakosokét. A fent idézett vizsgálat eredményei azzal az optimizmussal is kecsegtetnek, hogy sosem késő étrendet változtatni, ha mérsékelhetővé válik a vastagbélrák előfordulásának valószínűsége…”

A daganatkockázat csökkenéséhez nagymértékben hozzájárult a már említett mikrobióma, a bélbaktériumok összessége, amelyek lebontási tevékenysége az új diéta mellett megváltozott. Az amerikaiak csoportjában az afrikai típusú, rostokban gazdag diéta mellett megnőtt a butirát-termelés, amely a rostok lebontásából származik, és ennek ismert daganatgátló hatása van.

A kutatásban részt vevő sebész-gasztroenterológus szerint: ” a bél mikrobiómája egyre nagyobb fontosságot nyer, gyakorlatilag önálló szervként is felfoghatjuk. Az eredmények szerint szerepük kritikus fontosságú az étrend és a vastagbélrák kockázat alakulása szempontjából. Másképpen azt is mondhatjuk, hogy a bélbaktériumok világát megcélzó terápiákkal megelőzhetővé és kezelhetővé válik a vastagbélrák.”

Szerző: dr. Székely Gábor
Forrás: Egészségkalauz
Felhasznált linkek:
http://www.egeszsegkalauz.hu/daganatos-betegsegek/vastagbelrak/etrendvaltoztatas-dramai-modon-csokkenti-vastagbelrak-gyakorisagat-114209.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/daganatos-betegsegek/

Cikk:

Az étrendváltoztatás drámai módon csökkenti a vastagbélrák gyakoriságát!

Exit mobile version