Menu
in

A világ legnagyobb egészségügyi vizuális adatbankja

A világ legnagyobb egészségügyi vizuális adatbankja

A világ legnagyobb egészségügyi képalkotó – röntgen, MRI és CT – programja indult a héten Nagy-Britanniában: az emberi belső szervekről készült felvételek legnagyobb gyűjteményét készítik el és tárolják egy adatbázison belül.

A 43 millió fontos (16,8 milliárd forintos) projekt rengeteg betegség – a demencia, az ízületi gyulladás, a rák, a szívroham és az agyérkatasztrófa – kutatásának módját változtatja meg gyökeresen – olvasható az Oxfordi Egyetem honlapján.

A programban a UK Biobank adatbázisában szereplők közül 100 ezer résztvevő agyáról, szívéről, csontjairól, nyaki verőereiről és hasi zsírpárnáiról készítenek felvételeket.

A Biobank-projekt 2006-ban indult, hogy félmillió brit résztvevő segítségével kutatási adatbázist hozzanak létre, tanulmányozásával a lakosság egészségét akarják javítani. A sokféle szervről készült felvétel mellett a résztvevőktől gyűjtött, hatalmas mennyiségű adatot is elemzik a tudósok.

“Ez a képi és szöveges adatbank segíteni fog megismerni a kockázati tényezőket, megelőzni a betegségeket, éppen úgy, ahogy a dohányzás és a rák összefüggésének felfedezése megváltoztatta a betegség előfordulási arányát”

– magyarázta Paul Matthews, a londoni Imperial College professzora, aki UK Biobank tudományos vezetője.

A világ legnagyobb egészségügyi vizuális adatbankja

Az MRI kiválóan alkalmas az agy, gerincvelő, a lágyrészek és az ízületek vizsgálatára. A beteg a vizsgálat során erős mágneses térbe kerül, ennek nincs káros hatása az emberi szervezetre, de veszélyt jelent, ha műtéttel fémet operáltak a testébe, vagy pacemmakert visel a beteg. Az MRI diagnosztikai berendezéssel jól lehet követni az agy aktívan működő területeit.

A CT szerkezet számos szögből felvételt készít a testről, és az így rögzített képeket a számítógép egy 3D-s felvétellé alakítja. Az így elkészült 3D képet az orvos tetszőleges szögben elforgathatja, ezáltal pontosabb diagnózist készíthet.

Exit mobile version