Menu
in

A BPA/BPS és az egészség – Téged is érint!

A BPA/BPS és az egészség

Alapos tanulmányok készültek arról, hogy a BPA és helyettesítői, mint például a BPS mennyire negatív hatással lehetnek az emberi testre az egészség kapcsán. Közvetlenül hatással lehetnek a kisebb gyermekekre, a hormonokra és az anyagcserére is.

Csecsemők és gyermekek

2010-ben fedezték fel, hogy a BPA és a BPS – amely ott van mindenhol a környezetünkben, leginkább a konyhánkban – képes áthatolni a placentán, és így hatással lehet a még meg nem született csecsemők növekvésére és fejlődésére. Mind a kanadai, mind a kínai kutatók találtak BPS-t vagy BPA-t a csecsemők 80%-ban Kínában, az Egyesült Államokban és hat másik országban. Ez a két vegyi anyag hatással lehet a gyermekek hormonális egyensúlyára, növekvésére és fiziológiai működésére.

Hormonok

A BPA és BPS számos endokrin rendellenességet okozhat. Az endokrin rendszer a hormonok, a kedv, a szövetek növekvése, az emésztés és reprodukció folyamatáért felelős.

A BPA és a BPS képes utánozni a természetesen előforduló emberi hormonokat, amely azt eredményezi, hogy ezek a hormonok vagy túlzottan vagy nem eléggé lesznek stimulálva.

Ez a két vegyi anyag negatív hatással lehet mind a hím, mind a női termékenységre, okozhat korai serdülést, stresszt, hormonális daganatokat, mell-, és prosztatarákot és policisztás petefészek szindrómát (PCOS). Azonban ezek az egészségügyi problémák még csak a kezdetet jelentik. Ahogy egyre több kutatást végeznek, egyre több BPA és BPS által okozott betegség jelenik meg.

Túlsúly és diabétesz

A BPA és BPS közeli kapcsolatban áll a túlsúllyal és a diabétesszel. A Health Canada egyik tanulmánya szerint a szervezet nem metabolizálja sikeresen vagy távolítja el a BPA-t és BPS-t. Ehelyett ezek az anyagok segítik a zsírsejtek növekvését, és megváltoztatják a zsír mennyiségét a sejteken belül.

A BPA/BPS és az egészség

Exit mobile version