Menu
in

A szaunahasználat előnyei

A szaunahasználat előnyei

A szaunázás számos előnnyel jár, a fogyás és az izmok regenerálódásának elősegítésétől kezdve a jó alvásig.

Ezen előnyök mellett a rendszeres szaunázás segíthet a szív egészségének megőrzésében, valamint csökkentheti a rák, a cukorbetegség és más egészségügyi problémák kockázatát.

Javítja a légzést

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres szaunázás javítja a tüdőfunkciót, és enyhítheti az asztma és a krónikus légzési problémák, például a hörghurut és a tüdőgyulladás tüneteit. Ez különösen igaz, ha egészséges étrenddel és rendszeres testmozgással párosul.

A szauna hője fokozza a véráramlást, ami viszont felgyorsítja a szervezet természetes gyógyulási folyamatát. Ez segít enyhíteni az izmok és ízületek fájdalmát, valamint felgyorsítja a vágások és zúzódások gyógyulását.

Segít továbbá eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, beleértve a tejsavat is, amely merevséget okozhat az izmokban. A szauna magas hőmérséklete arra serkenti a bőrt, hogy több kollagént termeljen, ami elősegíti a feszesebb bőr megjelenését.

Mindezek mellett javíthatja a vérzsírszintjét, és a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésével segíthet a szívének. Azoknál az embereknél, akik heti négy-hét alkalommal építették be a szaunázást, 48 százalékkal alacsonyabb volt a szívbetegségek kockázata azokhoz képest, akik csak hetente egyszer használták.

Fokozza az agy neurotrófikus faktorát (BDNF)

Bizonyított, hogy a szaunázóknak jelentősen magasabb a BDNF szintje, amely egy olyan agyi fehérje, amely segít a tanulás és a memória fokozásában. Úgy vélik továbbá, hogy a BDNF magas szintje csökkentheti a stresszt és a szorongást, amelyről köztudott, hogy számos egészségügyi problémával, többek között szív- és érrendszeri betegségekkel, Alzheimer-kórral, demenciával és depresszióval áll összefüggésben.

Növeli a növekedési hormonokat

Becslések szerint a szaunázás 200-300%-kal növelheti a növekedési hormonokat. Ez segíthet megelőzni az izomsorvadást, és fontos a szarkopéniában szenvedők számára, egy olyan állapot, amelyben az ember az öregedés miatt elveszítette izomtömegét.

Ez a nehéz edzés utáni regenerálódási időben is óriási különbséget jelenthet. Egy tanulmány például azt találta, hogy azok a résztvevők, akik egy nehéz erőnléti edzés után szaunázást végeztek, 32%-kal megnövelték a kimerültségtől való futás idejét.

A szaunában uralkodó meleg fokozhatja az anyagcserét, növelve a szaunázás során elégetett kalóriák számát. Ez segíthet abban, hogy gyorsabban fogyjon a zsír és elérje az ideális testsúlyt.

Ráadásul a szaunázás során fellépő izzadás segíthet abban is, hogy eltávolítsa a méreganyagokat a szervezetéből, például az alkoholt, az alumíniumot és a higanyt. Azonban ajánlott, hogy csak megfelelő folyadékbevitel, valamint megfelelő étrend és rendszeres testmozgás után használja a szaunát.

Ezeken kívül kerülje a szaunázást, ha magas a vérnyomása, szívproblémái vannak, vagy bármilyen más olyan egészségügyi problémája, amely miatt veszélyes lehet a szauna melegében ülni. A szauna nem alkalmas alkoholos befolyásoltság alatt állóknak, illetve gyulladásos betegségekben és sérülésekben szenvedőknek sem.

Exit mobile version