Menu
in

A megfelelő matrac a pihenés feltétele

A megfelelő matrac a pihenés feltétele

Ha matrac vásárlás előtt állunk, érdemes alaposan tájékozódnunk a különböző típusokkal és tulajdonságokkal kapcsolatban, hiszen elsősorban ezek a termékek határozzák meg, jól alszunk-e éjjelente.

Nem vehetjük biztosra, hogy a legdrágább lesz a legkényelmesebb, de a legolcsóbb változatok „képességeivel” érdemes tisztában lenni. Az alábbi írás a számunkra ideális matrac megtalálásában igyekszik segíteni.

Milyen anyagból készüljön a matrac?

A matrac anyaghasználata érthető módon meghatározza a komfortérzetét, ezért elsőként érdemes eldönteni, melyik típus a leginkább megfelelő számunkra. Többféle megoldással találkozunk, némelyek olyan tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, amelyek miatt érdemes lemondanunk róluk.

A sort érdemes a legáltalánosabb típussal, a rugós matracokkal kezdeni. Fontos kiemelni, hogy rugós és rugós matrac között hatalmaz különbségek lehetnek. Az úgynevezett bonellrugós változatok már régen kimentek a divatból, ennek ellenére a mai napig találkozhatunk velük egy-egy gyártó kínálatában. Mivel formakövetésre gyakorlatilag alkalmatlanok, ezeket egyáltalán nem javasoljuk.

Velük ellentétben a zsákrugós változatok kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkeznek. A nevüket a rugókat rejtő zsákokról kapták, vagyis esetükben a rugók nincsenek összefűzve, szabadon mozoghatnak egymástól függetlenül, vagyis formakövetésre és szellőzésre is képesek. A komfortfokozatukat zsákokat fedő megoldások határozzák meg.

A hideghab matracok esetében is többféle minőségi osztályról beszélhetünk. A „sima” hideghab szellőzése kiváló, illetve nagyszerűen formázható. A magasabb minőségű termékek rendszerint zónákra vannak osztva. De meg kell említeni a közösséges hideghab fejlettebb változatait is, mint a nagy rugalmasságú HR matracok és a nagy sűrűségű HD matracok. A legjobb minőségű hideghab matracok ennek a két technológiának az ötvözésével készülnek.

Természetesen nem hagyhatjuk ki a sorból a memóriahab matracokat sem. Talán ezek a leginkább megosztó matracok. Egyesek imádják a süppedő érzést, mások túlságosan fojtogatónak találják. Az azonban tényszerű, hogy ennek az anyagnak kimondottan rossz a szellőzése, ezért könnyen megizzadhatunk rajta.

Nem hagyhatjuk ki a sorból a biomatracokat sem. Általában a kókusz, a latex és a kókusz-latex matracokat szoktuk ezek közé sorolni. Fontos megemlíteni, hogy a szintetikus latexből készült változat nem biomatrac; ennek a szellőzése kívánnivalót hagy maga után. A kókusz szellőzése kiváló, de ezen felül nem említhető velük kapcsolatban olyan tulajdonság, ami különösképpen indokolná a választásukat.

Kemény vagy lágy? Egyik sem!

A közvélekedés szerint egy matrac annál jobb, minél keményebb. Ez a megközelítés nem túl szerencsés, hiszen a kifejezetten kemény matracok oldalfekvésben nem képesek megfelelően támasztani a gerincoszlopot, esetükben a fő nyomáspontok a vállakra és a csípőre helyeződnek. Eközben a gerinc nem kap támasztást, így gyakorlatilag csak lóg a levegőben és feszül.

Ez azzal jár, hogy az agyunk felébreszt bennünket, hogy forduljunk a másik oldalunkra. Így rendszeresen megszakad az alvás folyamata, aminek eredményeképpen reggel nyúzottan ébredünk.

Lány matracok használata esetén sem jobb a helyzet, ugyanis azok túl gyengék ahhoz, hogy megfelelő támasztást biztosítsanak a gerincoszlop számára. Ez alapján kijelenthető, hogy a félkemény matracok jelentik a legjobb megoldást.

 

Exit mobile version