Menu
in

A felelős macskatartás 3 alapköve

A felelős macskatartás 3 alapköve

Kacérkodsz a gondolattal, hogy befogadj egy cicát?

Hidd el, abszolút megértjük, ezek a doromboló minitigrisek ugyanis rengeteg örömöt vihetnek a mindennapjaidba. De mielőtt a tettek mezejére lépnél, adj magadnak pár napot, mialatt alaposan végiggondolod, hogy valóban jó gazdi válna-e belőled!

Hanyag macskatartóból sajnos így is túl sok van, te tartozz inkább a másik táborba, a felelős gazdik közé, akik nem feledkeznek meg az alábbi 3 alapszabályról.

A cicát kizárólag jó minőségű macskaeledellel etetjük

Manapság már nem azt a világot éljük, amikor a macskának párizsit, tejbe áztatott kenyeret, virslit, halszálkát és hasonló eleségeket adunk. Ezek többsége ugyanis kifejezetten káros számára, így a legjobb választás a teljes értékű macskaeledel, amiből a Petgurunál is hatalmas választékot találsz.

Két típusuk létezik, a konzerv és a szárazeledel. Adhatod kedvencednek csak az egyiket, de akár mindkettőt is, hisz akadnak olyan cicák, akik kifejezetten igénylik a szaftos falatok mellé a száraz ropogtatnivalókat is.

Amire ügyelj, hogy az állat korának és igényeinek megfelelő eleséget válaszd! Tehát kiscicának junior, felnőtt macskának adult, idős kedvencednek pedig senior eledelt kínálj! Emellett némelyik márkának léteznek speciális tápjai; például csak benti tartású, ivartalnított, túlsúlyos, cukorbeteg, vagy épp hosszú szőrű cicáknak készített változatok. Ha nagyon tanácstalan vagy a választást illetően, kérj tanácsot a tapasztaltabb gazdiktól, vagy esetleg az állatorvostól.

Az adagolást a gyártó mindig feltünteti a csomagoláson, így a “mégis mennyit” kérdésben is kapsz egy nagyszerű iránymutatást. A táp mellett pedig maximum jutalomfalatot adj a macskának, emberi ételt semmiképp!

Ne hagyd szabadon kóborolni!

A kijárós cicákat illetően a mai napig heves viták vannak a macskás közösségekben. A szabadon kóborló macskák ugyanis bár nincsenek korlátozva, viszont számtalan veszély leselkedik rájuk. Sajnos bármikor előfordulhat, hogy kedvenced többé nem tér haza, mert például elütötték, megmérgezték, vagy megtámadta egy agresszív kutya.

Ezt szerencsére nagyon könnyű megelőzni: ne engedd, hogy kóboroljon! Tartsd benn a lakásban, kertes ház esetén pedig készíts macskabiztos kerítést vagy egy elkerített kifutót, ahol kint lehet a természetben, de mégsem tud kereket oldani. Ha nem hagyja el a biztonságos otthont, akkor a külvilág veszélyei sem fenyegetik.

Foglalkozz vele minél többet!

Bár a macskákat alapvetően független állatoknak tartják, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne igényelnék az ember társaságát és a foglalkozást – pláne akkor, ha egyedüli házikedvencként tartod őket.

Az elhanyagolt cica depresszióssá válhat, unalmában pedig megrongálhatja a bútorokat és nagy felfordulást csinálhat. Ha azonban sokat foglalkozol vele, akkor mentálisan is kiegyensúlyozott lesz, emellett sokkal jobban kötődni fog hozzád, szeretetét pedig ki is mutatja.

Annál pedig aligha van jobb érzés, mint amikor egy fárasztó nap végén, az öledben fekvő halkan doromboló cica bundáját simogatod.

Exit mobile version