Menu
in

Védjegyet alapítottak a magánegészségügyi szolgáltatók

Védjegyet alapítottak a magánegészségügyi szolgáltatók

Minősített magánegészségügyi szolgáltató elnevezéssel védjegyet alapított a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára az iparág érdekvédelmi ernyőszervezete, a PRIMUS Egyesület.

A PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete közleményben közölte, a védjegy megszerzéséhez és megtartásához a jelentkezőknek évente független szakmai auditorok által elvégzett tanúsítási folyamaton kell átmenniük.

A tájékoztatás szerint először a PRIMUS 12 alapító tagjánál 2018. április-augusztus között végzik el a védjegy használatához szükséges vizsgálatot, ősztől pedig minden magánegészségügyi szolgáltató számára lehetővé teszi az egyesület a védjegy megszerzését. Négy tanúsító vállalat konzorciuma és egy próbavásárlási specialista biztosítja az audit szakmaiságát és függetlenségét, amelynél azonnali kizáró ok a hálapénz elfogadása és a számlaadás elmulasztása.

További kizáró ok a szükséges engedélyek hiánya, a feketén foglalkoztatott munkaerő, továbbá az is, ha a szolgáltatónak nincs felelősségbiztosítása. A napi 10 beteget ellátó telephelyeken kötelező a próbavásárlás, a védjegyet pedig évente meg kell újítani – írták. Az auditok és a próbavásárlások során három területet: a legális, fehérített működésen kívül a betegbiztonságot és a minőségi ellátást vizsgálják részletesen.

Leitner György, a PRIMUS ügyvezetője a közleményben kifejtette, a tervek szerint a következő másfél évben több tucat nagyobb szolgáltató auditálása lehetséges, de várják a kisebbek jelentkezését is, hiszen az audit nincsen sem árbevételhez, sem egyéb kritériumhoz kötve. Az auditiálás ára azonban méretfüggő: a szolgáltató által kínált egészségügyi ellátás sokszínűsége, komplexitása és a telephelyek száma határozza meg; néhány százezer forintnál kezdődik, de akár milliós tétel is lehet.

A PRIMUS szerint a védjegy használata jelentős versenyelőnyt biztosít majd a rendkívül heterogén színvonalú hazai magánegészségügyi piacon működő minőségi szolgáltatóknak. Becslésük szerint a magyar magánegészségügyi piac mérete 300 milliárd forint, ennek mintegy egyharmada, legalább 100 milliárd forint adófizetés nélkül, a szektor szürkezónájában csapódik le. Budapesten és Pest megyében évi 54 milliárd forintot költ el a lakosság számla nélküli privát egészségügyi szolgáltatásokra becslések szerint, országosan ez az összeg meghaladja a 100 milliárd forintot.

Leitner György, a PRIMUS Egyesület ügyvezetője a közleményben kiemelte, céljuk, hogy segítsék a pácienseket a betegközpontú, a betegjogokat szem előtt tartó és a jogkövetően működő magánegészségügyi intézmények kiválasztásában.

A PRIMUS Egyesületet tavaly alapította az Affidea Diagnosztika, a Budai Egészségközpont, a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24, a Főnix-MED, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Róbert Károly Magánkórház, a Rózsakert Medical Center, a Synlab Hungary, valamint – pártoló tagként – a Quercus Consulting Group és a Szinapszis piackutató vállalat.

Felmérések szerint 2017-ben már a magyarok több mint 60 százaléka fordult magánegészségügyi szolgáltatóhoz egészségügyi problémájával. Az egyesület tagjai az elmúlt évben 440 ezer orvos-beteg találkozót szerveztek, ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálatot végeztek, 25 milliárd forint árbevételt termeltek, és 4,5 milliárd forint adót fizettek be az államkasszába, 3300 embernek biztosítanak munkahelyet.

Védjegyet alapítottak a magánegészségügyi szolgáltatók

Exit mobile version