Menu
in

Újraélesztés nemzetközi napja – Október 16

Új videó életmentés témában

Amikor társunk összeesik az utcán, az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni. Még mindig évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául Magyarországon. Október 16-a az újraélesztés napja – az Országos Mentőszolgálat Alapítvány idén is különleges akcióval hívja fel a lakosság figyelmét.

„Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem tudják, hogyan kell újraéleszteni, és sokan nem is mernek segíteni. Akik tisztában vannak a helyes módszerrel, azok sem szívesen alkalmaznak szájból szájba történő lélegeztetést, illetve félnek, hogy bordát törnek, pedig az semmi ahhoz képest, hogy életet menthetnek” – mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos. Hozzáteszi, hogy sajnos sokan még mindig nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha nem tudnak, vagy nem akarnak szájból szájba történő lélegeztetést alkalmazni, akkor van más megoldás is. A 30:2 arányban történő mellkas nyomása és szájból orrba történő levegőfújás helyett.

Csináld, ahogy a kisfilmben!

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2015 februárjában indított, „Tartsd életben!” című nagy sikerű edukációs,  laikus újraélesztést népszerűsítő kampányfilmje jó pár megmentett emberéletet, javuló újraélesztési tudást, több mint 2 milliós nézettséget az internetes videómegosztókon és komoly szakmai elismeréseket eredményezett. A második rész idén tavasszal debütált, már ez is közel 1 milliós nézettségnél tart.

A kisfilmek lényege: a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes benyomásával, szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is lehetséges életben tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

Ismétlődik a tavalyi sikeres Facebook-kampány

A tavalyi újraélesztés napjára az alapítvány készített egy Facebook-posztot. Az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet, és a lépéseit mutatja be.

Újraélesztés nemzetközi napja – Október 16

Exit mobile version