Menu
in

Új galenikus gyógyszereket fejleszt és innovatív gyártóüzemet épít az EGIS körmendi telephelyén

Az EGIS Gyógyszergyár Zrt. GINOP-pályázaton nyert támogatással fejleszt a jövőben galenikus készítményeket, melyek előállítására innovatív gyártóüzem épül a vállalat körmendi telephelyén. Erről tartott sajtótájékoztatót Hodász István vezérigazgató és Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. GINOP-pályázaton nyert támogatással fejleszt a jövőben új galenikus készítményeket. Ezek előállítására innovatív gyártóüzem épül a vállalat körmendi telephelyén.

Az Egis Európai Uniós forrásból, a GINOP-2.2.1. pályázat keretében konzorciumi partnereivel. A Pannon Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és az MTA Természettudományi Kutatóközpont veszprémi kutatócsoportjával 2,3 milliárd forint összegű támogatást nyert el új készítmények kutatására-fejlesztésére, valamint ezen termékek piacra kerülését segítő gyártókapacitás létrehozására.

A projekt keretében az Egis már ismert hatóanyagokra építve fejleszt új galenikus gyógyszereket. Ezen gyógyszerek olyan betegségek kezelését célozzák, amikre jelenleg még nincs minden szempontból kielégítő gyógyszeres terápia. A fejlesztendő krém, kenőcs, kúp, gél formátumú készítmények, gyógyszer-kombinációk egyedi összetételűek vagy új formában teszik lehetővé a sikeres kezelést.

A projekt részeként 4000 m2 alapterületű új üzem is épül, mely megfelel a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek is. Az új galenikus üzemben innovatív, félfolyamatos és folyamatos, számítógép által vezérelt gyártási technológiát fognak alkalmazni. A jelenlegi gyártóüzemhez képest jelentős fejlődést jelent, hogy a géppark alkalmasabb lesz az exportpiaci igények rugalmas követésére és a gyártást valós idejű analitikai folyamatellenőrző módszerek fogják támogatni.

Az Egis a projekt eredményeként megvalósuló egyes innovációkra szabadalmi védettséget kíván szerezni. A projekt négyéves futamideje során az Egis és konzorciumi partnerei nyolc készítmény fejlesztéséhez végeznek alap- és alkalmazott kutatást, az új termékek közül várhatóan legalább három termék fejlesztése már a projekt futamideje alatt befejeződik, a készítmények piacra kerülése a tervek szerint 2020 körül várható.

Új galenikus gyógyszereket fejleszt és innovatív gyártóüzemet épít az EGIS körmendi telephelyén

Exit mobile version