Menu
in

Szuperételek a stressz eltüntetésére

Szuperételek a stressz eltüntetésére

Az élet néha képes kifogni rajtunk egy kicsit. Akár arról van szó, hogy túl sokat dolgozunk, vagy hogy a gyerekeinket ide-oda, össze-vissza hurcibáljuk a különböző elfoglaltságaikra, akár a háztartás vezetéséről vagy a saját és családi ügyekkel való foglalkozásról, a stressz fizikailag, mentálisan, érzelmileg és lelkileg is megterhelő lehet.

De vannak egyszerű lépések, melyeket megtehetsz annak érdekében, hogy megküzdj vele. Kezdve az étkezéssel.

A koffein és alkohol elkerülése egy jó kezdet, főleg amikor az élet különösen stresszessé válik. Az ezekhez hasonló stimulánsok és depresszánsok egyszerre támadják meg az energiáid és fosztanak meg az üzemanyagtól amire szükséged van, hogy sikeresen megbirkózz a feszültséggel. A cukros ételeket is érdemes elkerülni, mivel ezektől a vércukorszintünk gyorsan növekszik majd zuhan, és emiatt az energiánk is ugyanilyen arányban nő és zuhan.

Azonban van számos olyan szuperétel, melyek annyi energiát és táplálékot nyújtanak a szervezetnek, amennyire szüksége van, hogy kordában tartsa a stresszt.

A spárga, aminek magas a folsav tartalma, segíthet kiegyenlíteni a hangulatot. A folsav és B vitamin kulcsszereplők a szerotonin képzésében, ami a jókedvért felelős vegyi anyag.

És bár sok rosszat hallunk a vörös húsokról, valójában nagyon bölcs döntés ezt vacsorázni egy stresszes családnak. A marhahús magas vas-, cink és B vitamin tartalma miatt segíthet jobb kedvre deríteni, és segíthet ezt az állapotot meg is tartani. A helyi hentes pedig segíthet kiválasztani soványabb szeleteket, hogy kicsit egészségesebb opció legyenek annak a vacsorának.

A tej nagyon jót tesz a szervezetnek. Tele van kalciummal, proteinnel, antioxidánsokkal, B2 és B12 vitaminnal. Segít erősíteni a csontokat, és elősegíti a sejtek újraképződését. Egy egészséges, teljes kiőrlésű gabonapehellyel párosítva reggel, az alacsony zsírtartalmú tej egy jó kezdetet ad a napnak, és segíthet a testednek felfegyverkezni a stressz ellen vívandó csatára, ami a nap folyamán lezajlik majd.

A túró egy másik nagyon hasznos tejtermék, főleg ha olyan gyümölcsökkel keverjük, amelyeknek magas a C vitamin tartalma. Ilyenkor segít a szervezetnek megküzdeni a szabad gyökökkel, melyek elszabadulnak a legstresszesebb időszakokban.

A mandula egy plusz nagyon jó választás, ha a stressz elleni felfegyverkezésről van szó. Magas magnézium, cink, B2, C és E vitamin és telítetlen zsírtartalma nagyon hatékony harcossá teszi a szabad gyökök ellen, amelyek – rossz esetben – akár rákot és szívbetegségeket is okozhatnak.

Szuperételek a stressz eltüntetésére

Exit mobile version