Menu
in

Parkinson betegekért megy a lánchídi menet

A Parkinson-kórral élő betegekért szerveznek közösségi sétát a lezárt Lánchídon április 11-én, a Parkinson-betegek világnapján.

A Parkinson-kórral élő betegekért szerveznek közösségi sétát a lezárt Lánchídon április 11-én, a betegség világnapján.

A séta a budapesti Széchenyi térről, a Magyar Tudományos Akadémia épülete elől indul 10 órakor, majd a Lánchíd budai hídfőjénél a résztvevők az előre kiosztott léggömböket – a betegek egy-egy kívánságával – egyszerre a levegőbe engedik. A menet a Lánchíd utcán keresztül a Várkert Bazárig, az Ybl-szoborig halad tovább, ahol a séta rövid ünnepi beszéddel zárul.

A szervezők célja, hogy segítsék a betegséggel élők társadalmi elfogadottságát és harcoljanak a betegek stigmatizációja ellen. A sétára ország minden részéről várják a szimpatizáló résztvevőket.

Az eseményt szervező Delta Magyar Parkinson Egyesület kiemelten fontosnak tartja a betegség kommunikációját a nyilvánosság felé, ugyanis a Parkinson-kór a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség a világon. Európában jelenleg 1,4 millió ilyen beteg él, a betegség költsége évente közel 14 milliárd euró. A statisztikák szerint 2030-ra ennek a betegszámnak a kétszerese várható.

A Delta Magyar Parkinson Egyesület – csatlakozva az European Parkinson’s Disease Association (EPDA) elnevezésű európai ernyőszervezethez – azért küzd, hogy a Parkinson-betegek teljes életet élhessenek. Céljuk, hogy minden beteg eljusson Parkinson-betegséggel foglalkozó szakemberhez, korai és pontos diagnózist kapjon, minden szociális támogatásban és folyamatos gondozásban részesüljön, aktívan részt vegyen betegsége kezelésében.

A világnap minden évben április 11-én, James Parkinson születésnapján tartják az egész világon.

Parkinson

Exit mobile version