Menu
in

Nem pörkölt-nokedli bázison alapuló étkezésem

Nem pörkölt-nokedli bázison alapuló étkezésem

Azt láttam, hogy a neten a sav-bázis egyensúllyal, lúgosítással foglalkozó oldalak hangsúlyozzák a táplálkozás jelentőségét. Találtam olyan oldalakat is, amelyek olyan ionizáló készülékeket kínálnak, amelyek kimondottan lúgos vizet állítanak elő. Igen ám, de ezek a ketyerék alsó hangon is 20.0000 forintba kerülnek. Ennyi pénzem momentán nincs, így lassan kezdtem beletörődni, hogy a savtalanítás érdekében még jobban meg kell reformálnom a táplálkozásomat, és utána kell néznem, hogy az ozmózis víz hozzájárul-e a savasodásomhoz, vagy sem.

Jómagam és a családom már korábban sem az átlagos magyar táplálkozási szokásokat követte: nem pörkölt-nokedli bázison alapszik. Nagy hangsúlyt helyezünk az egészséges kajára, ami nagyjából a következőkben nyilvánul meg. Évek óta nem eszünk sertéshúst, kizárólag borjút, bárányt és csirkét (ezeket sem a Tesco-ban vesszük, hanem ellenőrzötten, házi tartásból származót). Biológiai termesztésű tönkölybúzából saját magunk őröljük a lisztet, és ebből süt a feleségem kenyeret. Soha nem eszünk étteremben, gyorsétteremben meg pláne nem. Igyekszünk rendszeresen enni zöldséget reggelihez-vacsorához, teljesen absztinensek vagyunk, én csak zöld teát iszok, kávét nem, nem dohányzunk, stb.

Én emellett mellőztem még jó néhány ételféleséget, mert 2007 májusában elmentem egy ESG vizsgálatra (http://www.esgvizsgalat.hu/_modsz_tbl2.htm), ami azt javasolta, hogy ne egyek búzalisztből készült élelmiszereket, tengeri halat és sajtot. Ezt akkoriban egyáltalán nem értettem, hiszen a halat és a sajtot magas fehérje és kalcium tartalmú ételként általában ajánlani szokták. Most ahogy a savtalanítás-lúgosítás témakörben nyomoztam, hirtelen a megvilágosodás villáma csapott belém: olyan dolgoktól tiltott el az ESG, amik erősen savasítanak!

Azt láttam a savtalanítással foglalkozó weboldalakon, hogy vannak lúgosító és vannak savasító ételek, de észrevettem, hogy ebben a témában van egyfajta szórás abban, hogy az egyes oldalak mit sorolnak a savasító illetve lúgosító ételek közé. A legtöbb lúgapostol például magával az Antikrisztussal állítja párba a kólát, a kávét és a cukrot, kijelentve, hogy ezek savasítanak.

A www.ionizaltviz.hu oldalon például az olvasható: „Tudta, hogy 1 pohár kóla 50.000 szer savasabb, mint 1 pohár víz? 5.000.000-szor savasabb, mint egy pohár pH9 lúgos víz. 1 pohár kóla semlegesítésére 32 pohár vízre lenne szükség.” (Naná, hogy ez az oldal mindössze 150.000 forint plusz áfáért árul olyan ionizálót, ami lúgos ionizált vizet állít elő!).

A legtöbb savtalanítással foglalkozó oldal, sőt könyv közellenségnek kiáltja ki a cukrot. Ezzel szemben a számomra tudományos szempontból megalapozottabbnak tűnő oldalak, például http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_24_opq_843_taplalkozz_ugy_mint_az_oseid.php (szerk.: megszűnt oldal) a cukrot a teljesen semleges táplálékok közé sorolják. A fenti oldal szerint a kávé – ami savas kémhatású – enyhén lúgosít! És lúgosít a citrom is, pedig az is savas.

Kész, itt teljesen elvesztettem a fonalat. Ha valami savas, mégis lúgosít, akkor miért kellene nekem lúgos vizet innom? Lehet, hogy ez nem lúgosít, de még savasodnék is?

Azt azért kezdtem kapiskálni (no meg le is volt írva a weboldalakon), hogy az egyik leginkább savasító tényező az ételek fehérje tartalma, és úgy tűnik, hogy ebből a szempontból mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű fehérjéről beszélünk. Elég erősen savasít például a rizs, sőt szinte minden gabona. A vegák által istenített barnarizs még inkább savasít, gyaníthatóan a még magasabb fehérje tartalomnak köszönhetően.

Szóval most már tudtam, hogy mi savasít, de az általam addig fellelt oldalak egyike sem tért ki, hogy miért lúgosít a spenót, a petrezselyem, a paradicsom, vagy a sárgarépa?

(A válasz időben jócskán váratott magára, de azért megjött. Csak tessék türelmesen továbbolvasni.)

A cikk a 2008 július 7-i fórumbejegyzésünk átmásolt változata. A fórumot megszüntettük.

Nem pörkölt-nokedli bázison alapuló étkezésem

Exit mobile version