Menu
in

Miként alakulhat a hasznosítási fok a gázkazánok esetében?

Mi mindent javasolt tudni a kazánok és a hasznosítási fok viszonylatában? Nagy általánosságban milyen hatásfokkal dolgoznak a háztartásokban használt kazánok? Segít-e a dolgon a szükségesnél nagyobb berendezések használata?

A cikkben nemcsak ezekre a kérdésekre adunk választ, hanem kitérünk arra is, hogy kondenzációs készülékekkel miként növelhető eredményesen a hatásfok alakulása.

Tudjuk-e, mekkora terhelés mellett dolgoznak átlagban a tüzelőberendezések?

Érdekességnek számít, és emiatt valószínűleg sokan nem is gondolnák, hogy még a fűtési szezon ideje alatt sem dolgoznak a modern fűtőberendezések magas terheléssel. Az erre vonatkozó megfigyelések szerint a fűtési szezon idejének legnagyobb részében a tüzelőberendezések terheltsége még az 50%-ot sem érte el.

Kulcskérdés tehát, hogy az ilyesfajta csökkentett terhelés mellett milyen hatásfokkal képesek dolgozni ezek a berendezések. A hagyományos tüzelőberendezések esetében az mondható el, hogy a kiterheltség csökkenésével nem csökkennek a veszteségek.

Ugyanakkor nagymértékben csökken a hasznosuló energia. Ami egyúttal azt jelenti, hogy a kiterheltség csökkenésével párhuzamosan a berendezés hatásfoka szintén visszaesik.

További lényeges tudnivalók a gázkazánok és a hasznosítási fok viszonylatában

Nem segíti a hasznosítási fok kedvezőbb alakulását a hagyományos kazánokra, illetve cirkókra jellemző ki- és bekapcsolásos üzemmód. Leginkább a két bekapcsolása közötti állásidő miatt, amikor a készülék folyamatosan ad le hőt, ami veszteségként jelentkezik.

Ezt felismerve persze elindultak a releváns fejlesztések, amelyek viszont technikai korlátokba ütköztek. A megoldás keresésére irányuló erőfeszítések végül csak egy új szerkezet felé csoportosították a munkát.

Így jöhettek létre a Webkazánnál elérhető kondenzációs gázkazánok, melyek a hasznosítási fokot tekintve végre hozzájárulnak a célként meghatározott fejlesztések megvalósításához.

A kondenzációs kazánok hozzádot értéke a hasznosítási fokot nézve

Ahogyan azt fentebb is részleteztük, a hagyományos kazánok esetében a kiterheltség csökkenésével nagyban csökken a hasznosítási fok mértéke. Pláne jelentős az energiaveszteség, hogyha a szükségesnél akár kétszer nagyobb kazán kerül beépítésre.

A korszerű kondenzációs készülékeknél viszont megfordul a hasznosítási fok alakulása. Abból a racionális okból, hogy a kiterheltség csökkenésével együtt növekedésnek indul a hasznosított energia hányad.

Tehát nem baj, ha csökken maga a kiterheltség, ugyanis ez a hasznosítási fok növekedéséhez járulhat hozzá. Ami egyben azt is jelenti, hogy kondenzációs kazánoknál a túlméretezés nem káros. Hanem ellenkező előjellel, akár még a hasznunkra is válhat.

Exit mobile version