Menu
in

Kínai zöld tea a fogyásért

Mostantól ne hagyd ki, idd naponta!

Kínai zöld tea a fogyásért

A legtöbb ember számára a kínai zöld tea legendák tárgyaként jelenik meg, pedig jóval többet kellene vele foglalkozni mítoszoknál.

Ugyanis a kínai zöld tea nagyon jótékony hatással van az emberi egészségre. Évezredek óta beszélnek és írnak a kínai zöld teáról a számtalan pozitív hatása miatt, így hát nézzük meg most mi is közelebbről.

A legenda szerint az első ember, aki valaha is megkóstolta a kínai zöld teát, Shen Nung császár volt i.e. 2737-ben. Azt mondták, hogy miközben forralt egy kis vizet ivásra, néhány levél hullott a fazékba a közeli fáról. A fa levelének főzete olyan csodálatos illata és íze volt, hogy Shen Nung még a népét is arra biztatta, hogy igyák.

A tea hírneve hamar elterjedt. Úgy tartják, hogy i.sz. 800-ban a kínai zöld teát olyan szerzetesek vitték Japánba, akik Kínában tanulták a buddhizmust.

De vajon miben különbözik a kínai zöld tea az összes többi teától?

A kínai zöld teát Camellia sinensis-ből állítják elő, ugyanabból a növényből, amiből az oolong és a fekete teát is származtatják. Mégis, bár mindegyik ugyanabból a növényből származik, a kínai zöld tea valóban kivételes italként tűnik ki az egészségünk szempontjából. Tehát mitől más a kínai zöld tea?

A különbség a kínai zöld tea előállításának módjában rejlik. Az oolong és a fekete tea leveleit hagyományosan oxidálják, majd szárítják, míg a kínai zöld tea leveleit párolják, majd szárítják. A tea ilyen előállítási módja valójában megőrzi a benne található jótékony antioxidánsok nagy részét.

Kínai zöld tea az egészségért

Bár már köztudott, hogy a kínai zöld tea számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, a modern tudósok számos konkrét bizonyítékot találtak ennek a zöld teának a pozitív hatásairól. Állítólag a kínai zöld tea antioxidánsai felelősek a kimagaslóan jótékony hatásáért.

A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kínai zöld teában található antioxidánsok csökkenthetik az ember koleszterinszintjét; javíthatják az erek működését; és csökkenthetik a vér lipidszintjét. Azt is felfedezték, hogy gyulladáscsökkentő hatással is bír, és védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Térjünk rá viszont a fogyással való kapcsolatára

Jelentős eredmények születtek, amelyek rámutattak a kínai zöld tea előnyeire a fogyással kapcsolatban.

A Genfi Egyetem kutatói szerint a kínai zöld tea termogenikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nagyban segítik a fogyást. Tanulmányukban a tea súlycsökkentő előnyeit vizsgálták a benne lévő koffein és az epigallocatechin-gallát (EGCG) nevű vegyület közötti kölcsönhatás tekintetében.

Amikor a kínai zöld teából ez a két anyag bejut a szervezetünkbe, az reagál, és a test termogenezise négy százalékkal megnő. Az a tendencia, hogy a kínai zöld tea fokozza az anyagcsere sebességét, okot adott az embereknek azt hinni, hogy fogyókúrás előnyökkel is jár.

Egy másik tanulmányt is végeztek a kínai zöld tea súlycsökkentő előnyeiről. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a kínai zöldteát fogyasztók jobban hajlamosak a fogyásra. A tea fogyasztása lehetővé teszi a szervezet számára, hogy további 70 kalóriát égessen el naponta az átlagos energiafelhasználás mellett, így ez a teljesítmény a fogyás szerelmeseinek külön öröm.

Ma a kínai zöld tea széles körben elérhető italként és fogyókúrás termékek összetevőjeként is. Fogyaszd akkor is, ha nem a fogyás a cél!

Kínai zöld tea a fogyásért

Exit mobile version