Menu
in

Hogyan zajlik a reflux műtéti kezelése?

Hogyan zajlik a reflux műtéti kezelése?

Amikor a savas gyomortartalom elkezd visszaáramlani, akkor igen kellemetlen élményben van része az embernek. Nem ritka betegség azonban a reflux, ugyanis az egyik leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegségnek számít a fejlettebb országokban.

A felnőttek legalább 25%-át érinti, így az orvosoknak muszáj volt rájönniük, hogy mivel lehetne ezt kezelni. Az egyik megoldás a reflux műtét, amely szinte teljes egészében megszüntetheti a panaszokat. Lássuk, hogyan zajlik ez a kezelés!

A reflux jelentése

A kórkép lényege, hogy a savas vagy éppen a lúgos gyomortartalom a légcsőbe, a nyelőcsőbe, esetleg a szájüregbe áramlik vissza, ezzel igen kellemetlen érzést nyújtva. A reflux következtében azonban a nyelőcsőben található nyálkahártya irritálódik, felmaródik, begyullad, amely némely esetben fekélyhez vezethet.

Az egyik legjellemzőbb tünet a gyomorégés, amely a szegycsont mögött keletkezik, fájdalmas és égető érzés. Sokaknál azonban köhögés, torokfájás, esetleg szájszárazság formájában is jelentkezik. Amennyiben hetente kétszer gyakrabban jön elő, abban az esetben szó lehet az orvosi beavatkozásról is.

Azonban reflux műtét előtt alapos gasztroenterológiai tüneti áttekintésre van szükség. Bár általában az életmód és az étkezési szokások optimalizálásával a betegség javulhat, akár meg is szűnhet, sokszor azonban orvosi segítségre van szükség.

Milyen problémákat okozhat a reflux?

Ahogy már említettük, mivel a gyomorsav irritálja a nyelőcső alsó szakaszát, így előbb vagy utóbb a nyálkahártya sejtjeiben is kárt okozhat. Először egy gyulladás alakul ki, majd pedig a súlyos tűnetek következtében vérzés vagy pedig fekély jelentkezhet. Emellett számítani lehet a nyelőcső beszűkülésére, ami a hosszú ideig fennálló gyulladásos betegség esetén lehetséges, ez pedig megnöveli a daganat kialakulásának esélyeit.

A reflux kezelése

Szerencsére a modern orvoslás már számos kezelési módszert ismer, így amennyiben valaki folyamatosan észleli a refluxot, érdemes felkeresnie egy belgyógyászt vagy egy gasztroenterológust. Első körben valószínűleg az életmód változtatását fogják javasolni, amit egy gyógyszeres kezelés követhet. Amennyiben ez sem válik be, akkor lehet beszélni műtétről.

Az életmód során azonban nem árt odafigyelni arra, hogy melyik étel okoz refluxot. Ezek elkerülésével ugyanis nagymértékben javulhat a helyzet. Hasznos lehet, ha a páciens leszokik a dohányzásról, előbb eszi meg a vacsoráját, mint korábban, illetve éjszakára megemeli az ágy fejrészét. Ezek mind hatással lehetnek a tünetek enyhítésére.

A gyógyszerek kapcsán sok minden szóba jöhet, azonban sok beteg nem kíván egész életében ezeken a szereken élni, így inkább a műtétet választja.

A reflux műtét

A betegség kezelhető minimálisan invazív sebészeti módszerekkel, aminek során a gyomor felső részéből a műtét során a nyelőcső alsó része körül egy mandzsettát képeznek. Ez egyfajta elzáró szelepként működik majd, tehát a táplálék átmegy rajta, azonban megakadályozza a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe.

A sebészeti beavatkozás nagyjából egy-másfél órát vesz igénybe és alig öt apró vágást eredményez. Fontos azonban, hogy ezt követően egy éjszakát bent javasolt tölteni a kórházban, utána azonban nyugodtan haza lehet menni. A lábadozáshoz nagyjából 10-14 napra van szükség, azonban fizikai munka nem javasolt legalább 4 hétig még.

Kinek javasolt a műtét?

Elsősorban azoknak érdemes belevágni, akiknél a gyógyszerek nem hoztak eredményt vagy pedig nem szeretnének egész életükben ezeket napi szinten szedni. A másik lehetőség, ha már komplikáció alakult ki, tehát fekélyről, vérzésről, szűkületről van szó. Ezekben az esetekben életminőség javulásra is számítani lehet.

Ezt követően ugyanis a betegek 90%-a elégedett lesz az eredménnyel, hiszen megszűnik a folyamatos gyomorégés és köhögés. Bár, ha a nyelőcsőben kár keletkezett, akkor az sokat javulni nem fog, viszont mivel a sav-epe maró hatása már nem lesz gond, így az állapot nem romlik tovább.

Elmondható tehát, hogy a reflux műtét sokak számára hozhat enyhülést, végre ismét olyanokat ehetünk, amit korábban már nem mertünk elfogyasztani.

Exit mobile version