Menu
in

Hogyan lehet kezelni az arcüreggyulladást?

Hogyan lehet kezelni az arcüreggyulladást?

Az arcüreggyulladás gyakori fül-orr-gégészeti probléma, felnőttek esetében is előfordul, de a megjelenése gyakoribb a gyermekeknél.

Milyen tünetekkel jár az arcüreggyulladás? Mi okozza a gyulladást? Hogyan lehet kezelni? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Az arcüreggyulladást az esetek többségében cseppfertőzéssel terjedő vírusok okozzák, szóval ez az egészségügyi probléma általában felső légúti fertőzés részeként jelentkezik. Mindemellett állhat a háttérben rossz fog a felső állkapocsban, illetve bakteriális felülfertőződés. Az arcüreggyulladás tüneteinek jelentkezése esetén érdemes időpontot foglalni a Belvárosi Orvosi Centrum szakorvosához. Javasolt minél hamarabb elkezdeni a kezelést.

A tünetek a kezdeti szakaszban megegyeznek a nátha tüneteivel

Az arcüreggyulladás, más néven orrmelléküreg-gyulladás azt eredményezi, hogy az orrnyálkahártya duzzanata miatt nem tud kiürülni az arcüregben termelődő folyadék. Ez a folyadék felgyülemlik az orrüregben, és gyulladás alakul ki a jelenlévő baktériumok miatt.

Milyen tünetek jelentkeznek? Az arcüreggyulladás tünetei a kezdeti szakaszban megegyeznek a nátha tüneteivel. Majd a termelődő váladék felgyülemlése miatt gyakran jelentkezik fejfájás, láz, hőemelkedés, valamint az arc tájékán lüktető fájdalom. Ez a fájdalom kisugározhat a koponya felső részébe. Az említettek mellett jellemző tünet még az orrdugulás és az orrfolyás. Ha a kezdetben vízszerű és színtelen orrváladék elszíneződik, akkor fertőződöttség alakul ki.

Hajlamosító tényező az orrsövényferdülés és a megnagyobbodott orrmandula

Számos arcüreggyulladásra hajlamosító tényező ismert, amelyek mindegyike hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához. Ilyen hajlamosító tényező például az orrsövényferdülés és a megnagyobbodott orrmandula.

Az említettek mellett a hajlamosító tényezők sorába tartozik a krónikus gyulladással járó betegség, például az orrpolip vagy a cysta. Mindemellett pedig meglévő allergia is okozhat gyulladást.

Kezelése bakteriális fertőzés esetén antibiotikummal történik

Hogyan történik az arcüreggyulladás kezelése? Az orrmelléküreg-gyulladás kezelése bakteriális fertőzés esetén antibiotikummal történik. Ha vírusos megbetegedésről van szó, antibiotikum alkalmazására nincs szükség, csupán a tüneteket kell kezelni és megszüntetni azokat.

Szóval vírusos megbetegedés esetén ugyanúgy történik a kezelés, mint a meghűléses kórképeknél. Ágynyugalomra, melegítésre és orrcsepp vagy orrspray használatára van szükség. A vírusos megbetegedés esetében nem kell antibiotikumot alkalmazni. Amennyiben rossz fog okozza a gyulladást, akkor a fül-orr-gégész mellett fogorvos segítségére is szükség van, hiszen kezelni kell a fogat, ezáltal megszüntetve az általa okozott tüneteket. Bizonyos esetekben a váladék leszívására is sor kerülhet.

Exit mobile version