Menu
in

Férfiaknak való ételek

Természetes afrodiziákumok A-tól Z-ig

10 étel a férfi egészségének megőrzéséhez


Ételek, melyek elősegítik a férfiak egészségesebb életmódját, illetve megelőzhetik számos betegség kialakulását.

A férfiak sok tekintetben különböznek a nőktől – beleértve a táplálkozási igényeiket  is. Ahogy a nőknél elengedhetetlen a speciális táplálkozás a terhesség ideje alatt vagy akár a mellrák elleni védekezéskor, úgy léteznek a férfiak számára is olyan táplálékok, melyek serkentik az izomzat növekedését, megelőzik a prosztata megbetegedéseit és sok más egészségügyi problémát.

A férfiak ínyére való ételek általában nem kedveznek a jó egészség fenntartásában. Bár az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás megelőzheti a szívinfarktust és a rákot, mégis e két betegség foglalja el az első két helyet azokban a kimutatásokban, melyek a 35 év feletti férfiak elhalálozására vonatkoznak. A mozgás és a helyes táplálkozás együttesen teljesítményfokozó hatással is bír, legyen szó egy tárgyalásról vagy akár szexuális teljesítményről.

A jó, minőségi ételek erősítik a kardiovaszkuláris rendszert és segítséget nyújtanak merevedési zavarokkal szemben is. Azok a tápanyagok melyek jók a szívnek, javítják az egész test keringését, és védőréteget képeznek a rák és más krónikus megbetegedések ellen is.

A minőségi tápanyagok elengedhetetlenek az immunrendszer védelme érdekében és a csontritkulás, izomsorvadás megelőzésében, illetve a környezeti behatások okozta sérülésekben. Természetesen az alábbi 10 étel önmagában nem elegendő az egyensúly fenntartásához, mert nem egyetlen vagy pár darab ételről van itt szó. Sokkal fontosabb a nélkülözhetetlen tápanyagok rendszeres fogyasztása.

A tápanyagokban gazdag étkezés, illetve a napi megfelelő mennyiségű multivitamin bevitele a szervezetbe fellendítheti a férfiak egészségét. A következő 10 étel jó kezdet lehet az egészség megőrzéséhez, javításához:

Ételek férfiaknak, No. 1: Osztriga

Lehet abban valami, hogy az osztriga a szerelem étele? Igaz ami igaz, pár darab osztriga fedezi a szervezet egész napi antioxidáns ásvány és a cink szükségletét. A cink több száz testfolyamathoz elengedhetetlen, a DNS termelésétől a sejtek javításáig. Kutatások szerint a megfelelő mennyiségű cink védelmet nyújthat a sejt azon sérülései ellen, ami prosztatarákot eredményezhet. A férfi nemző rendszer szexuális működése, illetve a spermium mennyisége növelhető cink bevitelével.

Azért legyünk körültekintőek amikor nyers osztrigát eszünk. Egy “vibrio vulnificus” nevű fertőzés kapcsolatban áll a nyers osztriga fogyasztásával. Májbeteg, alkoholista illetve krónikus betegségben – mint például diabétesz mellitus, ízületi gyulladás – szenvedő betegek fokozottan ki vannak téve eme fertőzés veszélyeinek. A napi ajánlott 11 milligrammot más kagylóból, sovány marhahúsból, sovány disznóhúsból vagy hüvelyesekből is magunkhoz lehet venni.

Ételek férfiaknak, No. 2: Banán

A banán a gyors energia legjobb forrása és gazdag potassziumban, ami az idegek, a szív és a vérnyomás szabályozásához fontos. A potassziumban és magnéziumban gazdag ételek csökkentik az agyvérzés kockázatát.

A B-vitamin szuperforrása szintén a banán, az immunrendszert is védelmezi, segít vörösvérsejteket termelni, jól működő idegrendszert biztosít és segíti a fehérje anyagcserét. Egyen hát egy banánt naponta, reggelire gabonapelyhével vagy éppen a konditermi edzése előtt. Nem szereti a banánt? Narancslé, tej, paradicsom termékek és a babok is jó forrásai a potassziumnak.

Ételek férfiaknak, No. 3: Halfélék

Egyetlen “szuper-egészséges ételek” lista sem lenne teljes az egészséges zsír, az omega-3 zsírsav nélkül. Étrendünkben ez a telítetlen zsírsav a preferált formája a zsíroknak, számos okból kifolyólag. Hasznára van a szív-, keringés- és immunrendszernek és csökkenti a prosztatarák kockázatát egyéb más jótékony hatása mellett.

Az omega-3 zsírsav hatásos nyugtató amellyel alacsonyabb triglyceride szint (vér zsírszint) érhető el, csökkenti a fájdalmat atlétáknál és megnyugvást hoz különböző ízületi gyulladásokra.

A halfélék (lazac, szardínia, tonhal, makréla, hering) az omega-3 zsírsav legjobb forrásai. Együnk tehát halat hetente kétszer.

Omega-3 zsírsav megtalálható még a növényi alapú ételekben, mint például a lenmagban, dióban és szójában. Van még azonban más oka is, hogy javasolt halat fogyasztani. A halfélék a D vitamin forrásai is egyben, a tápanyag, amely legjobban hiányzik étrendünkből illetve megelőzheti a rákot, 2es típusú diabéteszt, magas vérnyomást és csontfájdalmakat.

Ételek férfiaknak, No. 4: Brokkoli

Míg az összes zöldség megérdemli a helyét a “szuper-egészséges ételek” listáján, az olyan keresztesvirágú zöldségek mint a brokkoli, segítenek a szívbántalmak és a rák kialakulásának megelőzésében. A brokkoli egy igazi C-vitamin, béta-karotin, potasszium bomba, amiben még a szulforafán is megtalálható, mely által a szervezet ellenáll a ráknak.

Egy legutóbbi Harvard tanulmány megállapította, hogy azok a páciensek akik ötször fogyasztottak hetente a keresztesvirágú zöldségekből, fele akkora valószínűséggel fordult elő hólyagrák, egy rák-típus ami 2-3-szor annyi férfit érint mint nőt. Ez a tápanyagokban gazdag zöldség segít a homocisztein (egy aminosav ami kapcsolatban áll a szívinfarktussal és az agyvérzéssel) alacsony szinten tartásában.

Nem szereti a brokkolit? Fogyasszon más zöldségeket, mint például a káposzta, karfiol vagy a kelbimbó.

(Gondolkodott valaha rajta, hogy honnan ered a “keresztesvirágú” kifejezés? Mikor előbújik a zöldségek hajtása, a leveleik kereszt alakot formálnak.)

Ételek férfiaknak, No. 5: Brazildió

A nagyméretű brazildiók tele vannak magnéziummal és szeléniummal, erős antioxidánsokkal, melyek segítenek megelőzni a szívrohamot és a rákot, illetve megóvják a prosztata egészségét.

A szelénium segít alacsonyabban tartani az LDL-t vagyis a “rossz” koleszterint és csökkenti a vérrögök és a szívbántalmak keletkezésének valószínűségét.

55 mikrogramm szelénium bevitel javasolt felnőtteknek a brazildió, a pirított magvak, pulyka, tonhal vagy kagyló által. Valójában egyetlen brazildióban benne van egy felnőtt ember napi szelénium szükséglete. Azért ne együnk naponta többet kettőnél, mert annyira koncentráltan van tele szeléniummal, hogy nem szabad túladagolni.

Ételek férfiaknak, No. 6: Magvak

A legtöbb férfi elegendő szénhidrátot fogyaszt, de általában nem a legjobb minőségűeket. Egy magvakban gazdag étrend vitaminokat, ásványokat biztosít – mindent ami fontos a szív egészségéhez, az izmok építéséhez és a karcsú derékhoz.

A zabliszt és az árpa gazdag oldható rostokban, tele van B vitaminnal, ami segíti csökkentei a rossz koleszterint, és még a posztatára is jótékony hatással van. 10-25 gramm ajánlott napi bevitelre ezekből az oldható rostokból. Emésztési problémák elkerülése végett fokozatosan növelje a rost bevitelt, és ne felejtsen el elegendő folyadékot inni, ami lehetőleg 2-3 liter tiszta víz.

Amennyiben gabonaféléket vásárol, nézze meg jól a címkét, hogy legalább 3-5 gramm rostot tartalmazzon 1 adag.

Ételek férfiaknak, No. 7: Növényi eredetű sztenolok

A sztenolok természetes módon fordulnak elő zöldségekben, gyümölcsökben, és kimutatták, hogy az enyhén megemelkedett koleszterinszint csökkentésére képesek. Az élelmiszergyártó cégek manapság már koncentrált formában adják termékeikhez, például a margarinhoz, joghurthoz, narancsléhez vagy müzliszeletekhez.

A férfiaknak összesen 2g növényi sztenolt kellene rendszeresen, két adagban magukhoz venni étkezés közben, mely segítene meggátolni a koleszterin felszívódását a belekben. A növényi eredetű sztenolok biztonságosan alkalmazhatóak más koleszterin csökkentését segítő gyógyszerekkel.

Napi 2-3 teáskanál sztenolt tartalmazó vajkrémet, margarint stb. vagy egy pohár sztenoltartalmú narancslevet javasolt magunkhoz venni.

Ételek férfiaknak, No. 8: Szójabab

A szója gazdag izoflavonban, ami szintén védelmezi a prosztata egészségét. Egy friss kutatás szerint 25 gramm szójafehérje csökkentheti a koleszterint, illetve a szívroham kialakulásának kockázatát.

Próbáljon meg szójatermékeket, mint például szója magvakat, szójatejet, szójasajtot és tofut fogyasztani napi rendszerességgel.

Ételek férfiaknak, No. 9: Bogyók és cseresznyék

Az ibolya, kék és a vörös szín miatt olyan egészségesek ezek a bogyók. Eme kis ékszerek telis tele vannak egészséges flavonoidokkal, anthocyaninnal.

A bogyók több mint 4000 különböző összetételt tartalmaznak, melyeknek antioxidáns hatásuk van a magas C-vitamin tartalom mellett. Fogyasszon ezekből az ínycsiklandó és alacsony kalóriájú gyümölcsökből naponta! Ezen bogyók fogyasztásával lelassíthatjuk az öregedéssel járó agyfunkciók hanyatlását.

Tanulmányok igazolják, hogy minél több bogyós terményt eszünk, szedret, fekete áfonyát, epret, málnát, áfonyát vagy meggyet, annál jobban tudjuk serkenteni az agyműködésünket.

Ételek férfiaknak, No. 10: Vörös és narancs színű zöldségek

A C-vitamin (szerepet játszik a kollagén termelésben) és a béta-karotin antioxidánsok, amik segítik megőrizni az egészséges bőrt és megakadályozzák a környezeti behatások okozta sérüléseket.

Sötét, leveles zöldségek és minden tápanyagban gazdag zöldség csökkenti a prosztatamegnagyobbodás esélyét. Javasolt még a kaliforniai paprika fogyasztása, mivel egy darabban megvan a napi ajánlott C-vitamin bevitel háromszorosa, mindemellett fogyasszunk még répát, tököt vagy édes burgonyát.

Azok a férfiak, akik kellő mennyiségű zöldséget fogyasztanak, melyek által elegendő mennyiségű C-vitaminhoz, béta-karotinhoz és potassziumhoz jutnak, sokkal kevesebb valószínűséggel szenvednek prosztatatúltengésben illetve prosztatamegnagyobbodásban!

Exit mobile version