Menu
in

Budapesten új stroke központ nyílik

Budapesten új stroke központ nyílik

Híd a kórház és az otthoni felépülés között Stroke-os és egyéb agysérültek rehabilitációját lehetővé tevő központ nyílik Budapesten.

A Stroke Neuro Rehab itthon eddig nem létező módon, a kórházi hazabocsátás és az otthoni rehabilitáció között teremt hidat. A bentfekvőket és rövid tréningre érkezőket egyaránt fogadó központban olyan szakképzett gyógytornászok dolgoznak a túlélőkkel, akik egy nemzetközileg elismert, Angliából származó módszer segítségével érnek el látványos eredményeket.

A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában.

Éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztrálnak. Magyarországon közel 250 ezren élnek a betegség árnyékában. Évente 45 ezer az új stroke eset, a maradványtünetekkel élő stroke érintettek száma több mint 500 ezer a Nemzeti Stroke Liga adatai alapján. A Magyar Stroke Társaság statisztikái szerint pedig a betegek mintegy 25%-a gyógyul maradványtünet nélkül és körülbelül 50%-uk szorul valamilyen segítségre a későbbiekben.

A stroke-on átesett betegek többségének segítségre van szüksége ahhoz, hogy teljes életet élhessenek. A jelenleg Angliában dolgozó neuro-gyógytornász, Pásztor Gabriella ezeknek az embereknek szentelte a karrierjét, értük dolgozik évtizedek óta. Egy nemzetközileg is elismert különleges rehabilitáció, az ARNI-módszer segítségével már több ezer stroke-túlélővel dolgozott. Munkája során nem ritka, hogy olyan betegeket sikerül felállítania a tolószékből, akik 10 évvel azelőtt kaptak stroke-ot.

Pásztor Gabriella és csapata bejelentette, hogy április elején megnyitják az első ARNI-módszeren alapuló rehabilitációs központot Budapesten. A 11. kerületi Újbuda Medical Centerben egy teljes szintet foglal el a Stroke Neuro Rehab, így a kezdetekben 4 fő instruktor tudja szervezett formában segíteni a stroke-túlélők felépülését a néhány órás tréningektől a bentfekvős intenzív kezelésekig, a hét minden napján. A központban egyszerre 14 fekvőbeteget tudnak ellátni, valamint naponta akár 15 olyan túlélőt fogadhatnak, akik 1-3 órás tréningeken vesznek részt. A központban 7 darab 2 ágyas hotelszoba, kórterem található, ahol a messziről érkező pácienseknek lehetőségük nyílik bentalvásra.

A Rehabilitációs Köszpont az egészségügyi intézménnyel szorosan együttműködve hátteret biztosít a teljeskörű diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére is. A benttartózkodás alatt teljeskörű kivizsgálásra is sor kerülhet, ennek részeként szakorvosi konzultációt, EKG vizsgálatot, 12-24 órás vérnyomás monitorozást, laboratóriumi vizsgálatokat, ultrahangot, CT-t, MRI-t vehetnek igénybe.

Újféle segítség a napi önállóság eléréséhez

“Régi álom teljesült a központ megnyitásával, úgy gondolom nagy űrt fogunk betölteni a hazai stroke-rehabilitációban. A kórházi elbocsátás és az otthoni rehabilitáció között teremtünk hidat, elsőként és egyedüliként Magyarországon”

– mondta Pásztor Gabriella neuro-gyógytornász úgy,hogy minél hamarabb visszakerüljön a túlélő az aktív mindennapi életbe, és önellátó legyen.

A brit Dr. Tom Balchin által kidolgozott ARNI-módszer alkalmazására és tanítására Európában egyedül Pásztor Gabriella kapott engedélyt, valamint egyike annak a hat szakembernek a világon, aki Senior ARNI Instruktor pozíciót kapott. A módszert Gabriella az elmúlt években workshopok formájában tanította Magyarországon, a központ megnyitásával azonban közvetlenül, napi szinten segíthetik hozzá a pácienseket az aktív napi élethez szükséges önállóság eléréséhez a napi tréning megtanításával.

“Bár a sors úgy hozta, hogy tíz évvel ezelőtt Angliába költöztem, már négy éve azon dolgozom, hogy a magyar túlélőknek is segíteni tudjak. Magyarországon már több szakképzett trénerünk van és azon dolgozunk, hogy évről évre újakat képezzünk. Mi leszünk az egyetlen olyan magyar stroke-rehabilitációs központ, ahol a hét minden napján tudunk segíteni a túlélőknek. A felépüléshez vezető úton egy új szemlélettel napi több órás tréninget kapnak a páciensek, így az eredményeik gyorsabban javulnak és hihetetlen eredményeket érünk el velük”

– mondta Pásztor Gabriella neuro-gyógytornász, aki hozzátette: a központban az ARNI-tréning mellett egyénre szabott egyéb kezeléseket, például BEMER fizikai Erterápiás kezelést, SAFE Laser terápiát, és különböző masszázsformákat is alkalmaznak.

Tánccal, vidámsággal mozgáskorlátozottként

A tréningnél fontos, hogy megerősítsék a test minden végtagját, mintha a túlélők egy versenyre készülnének. Ha erőnlétileg erősek, van kedvük edzeni, akkor önmagukat motiválják és sokkal magabiztosabbak.

“Azért nagy előrelépés, hogy egy központban zajlanak a kezelések, mert az ott töltött időben a túlélők csak a gyógyulásra tudnak koncentrálni. A fókuszált edzések mellett megtanulják hogyan kell vezetni a saját edzésnaplójukat, valamint folyamatosan szakértői csapat áll rendelkezésükre. Bízniuk kell magukban és bennünk, valamint motiváltnak kell lenniük, mert csak akkor jön az eredmény. Olyan légkört teremtünk, ahol nem kell feszélyezve érezniük magukat a mozgáskorlátozottságuk miatt. Sokat nevetünk, olykor táncolunk is. Jókedvűen, vidáman is lehet kő keményen edzeni”

– nyilatkozta Gabriella.

Az ARNI gyakorlatai tudatosan épülnek arra, hogy fájdalmat ne okozzanak és a tréningen résztvevő túlélők nagyon hamar visszakerüljenek a funkcionális hétköznapi aktív életbe, ahol érzékelhetik, hogy az öltözködés sokkal könnyebben megy, újra tudnak járni mindenféle segédeszköz nélkül, fel tudják emelni a kezüket, alá tudják írni a nevüket, tudják folytatni a hobbijukat, ami öröm számukra. A munka során aktívan bevonják a családtagokat is, házifeladatokat adnak, hogy a szakmai felügyelet mellett minél gyorsabban fejlődjenek.

Az ARNI-módszerről:

Az ARNI-módszer a stroke túlélők, agyi sérültek számára kifejlesztett, klinikai és egyetemi kutatáson, funkcionális edzésen, egyéni megküzdési stratégián alapuló tréning. A módszer Angliában 15 éve működik, kidolgozója a brit Dr. Tom Balchin, aki maga is stroke-túlélő. Az ARNI alkalmazásakor fejlődik a mobilitás, a mozgástartomány, cselekvés-kontroll, erő és magabiztosság. Angliában több kutatóközpont, kórház és egyetem is végez folyamatos vizsgálatokat a témában.

Exit mobile version