Menu
in

Átadták a nagykállói pszichiátriai szakkórház új épületét

Átadták a nagykállói pszichiátriai szakkórház új épületét

Több mint 560 millió forintos ráfordítással egy új rehabilitációs központ létesült a nagykállói Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórházban, a beruházás zárórendezvényét pénteken tartották a Nyíregyháza mellett fekvő kisvárosban.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Oktatókórház (SZSZBMK) főigazgató-helyettese az ünnepélyes átadás előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, a kórházcsoporthoz tartozó nagykállói gyógyintézményben most befejeződött beruházás egy nagyobb, mintegy egymilliárd forint értékű rehabilitációs fejlesztési-szolgáltatási program része.
Az uniós projekt keretében a 120 éves nagykállói szakkórház mellett a nyíregyházi telephely rehabilitációs osztálya is megújul, a beruházásnak “már látjuk a végét” – fogalmazott a főigazgató-helyettes. Adorján Gusztáv közlése szerint a magyarországi pszichiátriai ellátás “felbomlását” jelentette 2008-ban a Lipótmező bezárása, ettől kezdve az országban egyedüliként csak Nagykállóban működik ilyen jellegű gyógyintézmény.

Erdélyi Ágnes orvos igazgató, a nagykállói szakkórház vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a fejlesztés révén egyesítették a korábban két nagykállói telephelyen zajló pszichiátriai ellátást. A belvárosban felépített új, kétezer négyzetméteres, kétszintes módszertani és rehabilitációs központban az akut betegellátást, a rehabilitációs kezeléseket és terápiákat végzik, valamint ide telepítették a járóbeteg-szakrendeléseket is.

A hotelszárnyban húsz háromágyas kórterem mellett orvosi és adminisztrációs szobát, vizsgálóhelyiséget, nővérpultot, az úgynevezett kreatív szárnyban pedig rekreációs foglalkoztatót, zeneterápiás termet, tornatermet, kerámiaműhelyt és éttermet alakítottak ki. A fejlesztési keretből mintegy tízmillió forintot rehabilitációs eszközök és bútorok beszerzésére fordítottak.

Az egymilliárd forint értékű fejlesztési program másik, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban megvalósuló projektrészére 490 millió forintot fordítanak. Korszerűsítik a kórház hotelszárnyát, emellett 1200 négyzetméteren új központi rehabilitációs részleget alakítanak ki, amely alkalmas lesz a mozgásszervi mellett a gerincvelősérült betegek rehabilitációjára is. A fejlesztés során 2-4 ágyas, vizesblokkal ellátott kórtermeket, az új központi egység első emeletén pedig gyógytornatermet, masszás- és fizikoterápiás helyiségeket alakítanak ki.

A két szabolcsi kórházban megkezdett beruházás egy nagyobb program része, amelyben hat észak-alföldi betegellátó intézmény rehabilitációs fejlesztése valósul meg mintegy 4,3 milliárd forintos uniós támogatásból, az Észak-alföldi Operatív Program keretében.

MTI 2015. február 27.

Exit mobile version