Menu
in

ÁNTSZ: még érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

ÁNTSZ: még érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

Magyarországon még nincs influenzajárvány, így még érdemes beadatni a vírus elleni védőoltást – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az ÁNTSZ szerint január 4. és 10. között az országban 7400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Közölték azt is, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése szerint a 2015/16-os szezonban december közepén a kontinens északi és déli részén megkezdődött az influenzavírusok terjedése.

Az európai összesítés szerint az 51. héttől kezdődően hétről hétre egyre nagyobb arányban igazolják az influenzavírusok jelenlétét.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 2015/16-os szezonra kifejlesztett, influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek antigénszerkezete hasonló a kontinensen eddig kimutatott vírusokhoz, így az oltás hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos vagy akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen.

Az oltás beadása után a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges, így aki a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat arra, hogy mire az influenzajárvány eléri Magyarországot, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre – írta az ÁNTSZ.

Kiemelték azt is, hogy a 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók térítésmentes oltásra jogosultak, amelyet háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetnek.

MTI 2016. január 13.

ÁNTSZ: még érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

Exit mobile version