Menu
in

A hőség és a cukorbetegség veszélyes kombináció

A hőség és a cukorbetegség veszélyes kombináció

Az 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben érintett emberek érzékenyebbek lehetnek az extrém melegre[1], mert a megemelkedett hőmérséklet hatással lehet a vércukorszintre is[2].

Szerencsére emiatt a cukorbetegeknek nem kell lemondaniuk a nyári élményekről, csak jobban oda kell figyelniük magukra. Az alábbi tanácsok betartásával ők is felhőtlenül élvezhetik a nyári programokat, a szabadságot és az aktív pihenést.

A cukorbetegség szövődményei közé tartozhat, hogy az erek és az idegek károsodása befolyásolja a verejtékmirigyek működését, aminek következtében a szervezet nem képes hatékonyan lehűteni magát.

A sokáig fennálló ilyen állapot kimerültséghez vagy akár hőgutához is vezethet, amivel sürgősen orvoshoz kell fordulni.[3] A betegeknek ügyelniük kell a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a dehidratáltság következtében megemelkedhet a vércukorszint.[4]

Annak érdekében, hogy a cukorbetegek elkerüljék a rosszullétet ebben a hőségben

érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

  • A megemelkedett hőmérséklet megváltoztathatja a szervezet inzulin felhasználását, ezért javasoljuk gyakrabban mérni a vércukorszintet.[5]
  • Annak érdekében, hogy elkerülje a kiszáradást, fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot. Ne csak akkor igyon, amikor szomjúságot érez! Meleg időben inkább a vizet vagy a cukormentes italokat részesítse előnyben!
  • Kerülje az alkohol és a koffein tartalmú italok fogyasztását, mint például a kávé vagy az energiaitalok. Ezen termékek vízhajtó hatásúak és megemelhetik a vércukorszintet.[6]
  • Tartson mindig magánál egy kis rágcsálnivalót vagy szőlőcukrot alacsony vércukorszint (hypoglikémia) esetére.
  • Ügyeljen a táplálkozására! A klasszikus nyári strand ételek helyett inkább válasszon könnyedebb fogásokat. Egy friss saláta, grill hússal sokkal jobban esik a nagy melegben, mint egy olajos lángos. Majonéz helyett ízesítésnek használjon olívaolajat vagy ecetet. A cukros, bolti jégkrém helyett, próbálja ki a friss gyümölcsből elkészíthető fagylaltot. Természetesen, a gyümölcsöknél is figyelni kell a cukortartalmukra, a görögdinnyében például meglepően sok a cukor.
  • Amennyiben teheti, inkább húzódjon árnyékba, tartózkodjon hűvös helyen és csak 16:00 óra után menjen újra napra, hogy csökkentse a leégés esélyét.
  • Sportolásnál is inkább válassza a kora reggeli vagy a késő délutáni órákat, amikor már enyhébb az idő. Azonban mozgás során sem szabad elfeledkezni a megfelelő folyadékbevitelről!

Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek a nyári szünetben, a nyaralások és a kikapcsolódás időszakában se felejtsék el betartani terápiájukat és ha szükséges, konzultáljanak kezelőorvosukkal.

Amennyiben utaznak, vigyék magukkal terápiás készítményeiket, és alkalmazzák őket az orvosi előírásnak megfelelően.

Amennyiben hosszabb útra indul, nézze meg, hogy terápiás készítményei elegendő mennyiségben állnak-e rendelkezésére illetve igényelnek-e hűtést, és ennek megfelelően szállítsa őket.

A hőség és a cukorbetegség veszélyes kombináció

[1] https://diabetesvoice.org/en/living-with-diabetes/extreme-heat-and-diabetes/#:~:text=People%20with%20diabetes%20get%20dehydrated,how%20your%20body%20uses%20insulin.

[2] https://health.clevelandclinic.org/how-to-manage-your-diabetes-in-extreme-summer-heat/

[3] https://diabetesvoice.org/en/living-with-diabetes/extreme-heat-and-diabetes/#:~:text=People%20with%20diabetes%20get%20dehydrated,how%20your%20body%20uses%20insulin.

[4] https://health.clevelandclinic.org/how-to-manage-your-diabetes-in-extreme-summer-heat/

[5] https://www.cdc.gov/features/diabetesheattravel/index.html

[6] https://www.cdc.gov/features/diabetesheattravel/index.html

Exit mobile version