Menu
in

A fogpótlás típusai: mikor melyikre van szükség?

A fogpótlás típusai: mikor melyikre van szükség?

Fogpótlásnak nevezzük azokat a különböző fogászati beavatkozásokat, amikor a beteg vagy sérült fog már nem megmenthető, illetve teljesen hiányzik. Mikor fordulhat ilyesmi elő?

Teljesen természetes jelenség, hogy az életkor előrehaladtával fogaink elkopnak, és el is veszíthetjük őket. Emellett egy szerencsétlen baleset következménye is lehet egy csúnyán letört, vagy kiesett fog. Sajnos az elhanyagolt szájhigiénia következtében fellépő fogszuvasodás is állhat a fogak elvesztésének hátterében.

Amennyiben a fogorvos úgy állapítja meg, hogy a gyökérkezelés nem elegendő a fog megmentésére, a gyulladás megszüntetése érdekében eltávolítják a beteg fogat és az alábbi eljárások egyikének segítségével pótolják. Szerencsére a fogpótlás Budapest és minden nagyváros vonzáskörzetében könnyedén elérhető, ezért ha megtörtént a baj, ne habozzunk felkeresni a legközelebbi klinikát és érdeklődni a fogpótlás árak iránt!

Miért vegyük komolyan a foghiányt?

Fontos tudni, hogy egy hiányzó fog nem csak esztétikai problémát jelent. Ha nem gondoskodunk időben a hiányzó vagy sérült fog pótlásáról, a még egészséges fogak sorsát is veszélyeztetjük. Előfordulhat ugyanis, hogy a többi fogunk túlterhelődik és elkopik, a szemközti fogak kiemelkednek a fogmederből, vagy a hiányt határoló fogak bedőlnek, illetve fognyaki érzékenység is létrejöhet.

A fogpótlás típusai

A fogpótlás szinte minden fogászat szolgáltatásai között megtalálható fájdalommentes és rutinnak számító beavatkozás. A kezelést minden esetben teljes körű konzultáció, állapotfelmérés és lenyomatvétel előzi meg, legyen a probléma egy letört fog pótlása, vagy akár teljes fogpótlás.

A vizsgálatok alapján pedig a szakemberek segítenek kiválasztani az egyéni igényeinknek legmegfelelőbb pótlást. Lássuk, mik a leggyakoribb eljárások, amik igénybevételével újra ragyogó és magabiztos lehet a mosolyunk!

Fogkorona

Korona elkészítését általában abban az esetben alkalmazzák, ha mindössze egyetlen fog helyreállításáról van szó. Előfordulhat például, hogy egy gyökérkezelt fog elveszti a rugalmasságát, törékennyé válik, és szüksége lesz egy “védőburokra”. Letört fog esetén is hasznos lehet.

Híd

A fogászati hidak segítségével egyszerre több fog pótlása is megoldható. A pillérfogakra építve akár egy-három hiányzó fog is pótolható vele.

Fog implantátum

A fog implantátum vagy fogbeültetés egy viszonylag hosszadalmas, azonban életre szóló eljárás. Implantátumra akkor lehet szükség, amikor híd építése nem lehetséges, vagy nem indokolt az egészséges fogak lecsiszolása. Segítségével az egészséges fogak közötti foghiányt megszüntethető, ahol nem célszerű a híd érdekében lecsiszolni az ép fogakat. Szintén jó megoldás azokban az esetekben amikor több fog hiánya miatt híd készítése nem megoldható, sorvégi foghiány van, fogaink nagy részét, vagy akár már mindent elveszítettük.

A mindennapokban egy három részből álló egységet nevezünk implantációs fogpótlásnak: magát a foggyökér helyett beépített implantátumot, azaz egy titáncsavart, egy felépítményt és egy koronát. Az implantátum egy vagy több fog pótlása esetén is alkalmazható. A csavarra készült fogpótlás formája és színe pedig teljesen megegyezik a saját fogainkéval.

Kivehető műfogsor

Műfogsornak vagy protézisnek nevezzük a kivehető, teljes műfogsort, de létezik részleges protézis és implantátumokra helyezett fogsor is.

Mennyi időt vesz igénybe a fogpótlás?

A kezelések hossza a választott típustól és technikától függ: egy korona vagy egy híd néhány hét alatt már elkészíthető fogainkra, az implantátum készítése viszont a hosszabb gyógyulási idő miatt hónapokat is igénybe vehet – viszont az eredmény is sok előnnyel jár.

Hogyan kerülhetjük el a fogpótlást?

Az évek előrehaladtával és genetikai adottságainkból fakadóan sajnos fel kell készülnünk rá, hogy előbb-utóbb szükségünk lesz fogpótlásra. Azonban nem mindegy, mikor és mennyire rossz állapotban jutunk el a fogorvoshoz! Ezért fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy csak hosszú évek múltán kelljen igénybe vennünk a beavatkozást.

Először is ne feledkezzünk meg a rendszeres fogmosásról, illetve a fogselyem és a fertőtleníti szájvíz használatáról. Ha mindezek mellett félévente részt veszünk az említett fogorvosi szűrővizsgálaton is, biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk a ragyogó és egészséges fogsorunk érdekében!

Exit mobile version