Külföldi Hírek
Ezt olvassa épp:
Őssejt, ami vérlemezkéket gyárt Nagy Britanniában
0

Őssejt, ami vérlemezkéket gyárt Nagy Britanniában

by Egészségügy2016-04-11

Furcsa cím, nem? Nos, ez az őssejt hír nem vicc, mert a következő témát takarja:

Vérlemezkéket gyártó őssejtet növesztettek laboratóriumban brit kutatók!

Bővebben: a vérzéscsillapításban kulcsszerepet játszó vérlemezkék előállítóit, csontvelői őssejteket növesztettek laboratóriumban brit kutatók. Mindezt a BBC News tudósítóitól tudhattuk meg.

A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) és a Cambridge-i Egyetem tudósai felfedezték, hogyan állíthatják elő laboratóriumban a szervezet “vérlemezkegyárait”. Ez a vérlemezkék, vagyis a trombociták új forrását jelenthetné, amire erős vérzéskor, többek között autóbaleseteknél lehet szükség – olvasható a Nature Communications tudományos lapban.

Véradáskor a levett vért vörösvértestekre, plazmára és vérlemezkékre bontják, hogy a beteg azt kaphassa, ami a gyógyításához kell. A vérlemezkékre baleset, műtét, leukémiakezelés vagy vérképzési zavarok, például hemofília esetén van szükség.

“Teljesen a véradóktól függünk, ha trombocitákra van szükségünk” – mondta Cedric Ghevaert hematológus, akinek kutatócsoportja megakariocitákat, vagyis vérlemezkéket előállító csontvelői óriássejteket kísérelt meg laboratóriumban növeszteni.

Kutatásuk azért jelent áttörést, mert felfedezték azokat a kémiai folyamatokat, amelyek a csontvelői őssejtek laboratóriumi növesztéséhez szükségesek.

“A következő nagy előrelépés az lesz, amikor minden megakariocita elegendő vérlemezkét állít elő” – magyarázta Ghevaert.

A laboratóriumi őssejtek egyenként tíz vérlemezkét hoznak létre, míg a csontvelő őssejtjei akár kétezer trombocitát is gyártanak. A kutatók azt remélik, ha sikerül ugyanazokat a feltételeket megteremteni, mint a csontvelőben, akkor a sejtek hatékonyabbá válnak.

Mi nagyon drukkolunk nekik!

Őssejt, ami vérlemezkéket gyárt Nagy Britanniában

Forrás: MTI

Hozzászólások

Hozzászólások

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

A szerzőről
Egészségügy
Kollektív Egészségügyi Információs Központ - Ahol Ön is megjelenhet saját tartalommal!
Hozzászólások

Be kell jelentkeznie hozzászólás közzétételéhez